Oliebollen (15 stuks)

50 gram krenten
100 gram rozijnen
100 gram sukade
4½ dl melk
40 gram verse gist
500 gram bloem
10 gram zout (is ongeveer 2 theelepels van 5 ml)
1 ei, losgeklopt

Kookinstructies

Was de krenten en rozijnen in een zeef en doe ze in een schaal. Doe er handwarm water over en laat ze zo minimaal een half uur weken. Giet de krenten en rozijnen door een zeef af en roer de sukade erdoor. Wil je dit mengseltje extra lekker maken, rasp er dan de schil van een citroen over.

Verwarm in een steelpan op de sudderplaat de melk tot lauwwarm. Maak de melk niet te warm, want dan werkt de gist niet meer. Verkruimel de gist boven een kommetje. Voeg de helft van de lauwe melk toe en laat dit zo 10 minuten staan.

Meng in een grote kom de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en doe er het gist-melkmengsel, de rest van de melk en het losgeklopte ei in. Roer dit in ongeveer 3 minuten met een grote houten lepel tot een dik beslag. Het beslag is goed als het in stukken van de lepel valt. Voeg het rozijnen-krenten-sukademengsel toe en meng het erdoor. Dek de schaal af met een warme, uitgewrongen theedoek. Zet een stapeltje kurken onderzetters op de deksel van de sudderplaat en zet de schaal erop. Laat het beslag daar in ongeveer een uur tot het dubbele volume rijzen. Zet de schaal niet rechtstreeks op de deksel van de sudderplaat: niet alleen is er dan de kans de deksel zo te beschadigen, maar ook het beslag rijst dan te hard. Roer het beslag na het rijzen niet meer door.

Verhit het frituurvet tot 175 °C. Doop een ijsbolletjestang in het hete vet en schep een bol beslag uit de schaal. Als je geen ijsbolletjestang hebt, gebruik hiervoor dan een eetlepel of kleine soepopscheplepel. Doe de lepel beslag in het hete frituurvet en voeg nog 4 tot 6 bollen beslag toe (afhankelijk van de grootte van de frituurpan). Na 5 minuten keren de oliebollen vanzelf. Doen ze dat niet, geef ze dan met een vork een zetje, zodat ze omkeren. In het totaal moeten de oliebollen 6 à 7 minuten bakken. Laat de oliebollen in een vergiet met keukenpapier uitlekken.
Je kunt de oliebollen gelijk serveren, maar je kunt ze ook van tevoren bakken en 15 à 20 minuten in een schaal boven in de bakoven opwarmen (of 15 minuten op het rooster op de bodem van de braadoven met de koude plaat erboven). Serveer met poedersuiker.

Tip: In plaats van rozijnen, krenten en sukade kun je ook kiezen uit ander kleingesneden gedroogd fruit, oranjesnippers, gesnipperde gember, stukjes walnoot, kleingesneden appel e.d. Ook het beslag kun je een extra smaakje geven met bijvoorbeeld de zaadjes uit een vanillestokje of gemalen kaneel