Mulligatawny

Een kruidige Indiase kerriesoep die lekker zacht en fris smaakt door de appel en mango.
30 gram ghee of boter
1 ui, gesnipperd
½ rode peper, gesnipperd
1 kleine winterwortel, in blokjes
2 teentjes knoflook uit de knijper
1 eetlepel kerriepoeder
1 stukje verse gember (ter grootte van een knikker)
1 kleine handappel, geschild en in blokjes
½ goed rijpe mango, in blokjes
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
½ theelepel kurkuma
¼ theelepel kardemom
1 liter kippenbouillon (bij voorkeur zelfgemaakt)
100 gram rode linzen
1,5 dl kokosmelk
versgemalen peper en zout
versgeperst citroensap
garnering:
verse koriander, Griekse yoghurt / zure room, cashewnoten

Kookinstructies

Smelt de ghee in een voorverwarmde braadpan op de Aga-sudderplaat (rechterplaat) of op halfhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze 3 minuten. Voeg de gesnipperde rode peper, de blokjes wortel, de knoflook en het kerriepoeder toe, roer erdoor en bak even mee. Rasp de gember erboven en schep deze samen met de blokjes appel, de mango, de gemalen koriander, de kurkuma en de kardemom door het mengsel. Verwarm even mee. Giet de bouillon in de pan en voeg de rode linzen toe. Verplaats de pan naar de hete plaat – of zet het vuur hoger  ̶  en breng het geheel aan de kook. Zet de afgedekte pan 30 minuten in de kookoven of laat de soep op laag vuur garen.

Pureer de soep met een staafmixer of met de blender. Doe de soep terug in de pan, voeg de kokosmelk toe en verwarm de soep nogmaals. Laat niet meer koken! Breng de soep op smaak met zout, peper en versgeperst citroensap.

Garneer de soep met wat losgeklopte Griekse yoghurt of zure room, verse korianderblaadjes en eventueel wat cashewnoten.

Serveer met naanbrood.

Vanaf  229.00