Mincemeat

Mincemeat is een zoet mengsel van appels, gedroogd fruit, suiker, specerijen, sterke drank en niervet. Je kunt je dus wel voorstellen dat mincemeat een volle, geconcentreerde en sterke smaak heeft! Waarom het dan ‘meat’ heet? Eeuwen geleden zat er altijd vlees bij dit zoete mengseltje. Dat is er nu al lang uit verdwenen en nu wordt mincemeat voornamelijk gebruikt voor mince pies, in taarten met appel, peer of mandarijn en door nagerechten. Helaas kun je het in Nederland maar sporadisch krijgen. Het goede nieuws is dat mincemeat heel gemakkelijk zelf te maken is. En nog beter nieuws is dat zelfgemaakte mincemeat tien keer lekkerder is dan mincemeat uit een potje. Onderstaand recept is een flinke hoeveelheid (drie grote potten), maar het is onbeperkt houdbaar.
450 gram appels, in kleine stukjes gesneden
350 gram blanke rozijnen
225 gram donkere rozijnen
225 gram krenten
225 gram gekonfijt fruit, kleingesneden (zie Tip 1)
350 gram bruine basterdsuiker
50 gram amandelen, in stukjes gehakt
5 theelepels speculaas- of koekkruiden (zie Tip 2)
geraspte schil van 2 citroenen
geraspte schil van 2 sinaasappels
225 gram niervet (zie Tip 3)
6 eetlepels cognac

Kookinstructies

Meng de appels, twee soorten rozijnen, krenten, gekonfijt fruit, bruine basterd, amandelen en speculaaskruiden in een grote kom goed door elkaar. Rasp de schil van de citroenen en sinaasappels boven het vruchtenmengsel. Hier heb je wel een goede citrusrasp voor nodig, anders wordt het te grof. Rasp dan het niervet op een grove rasp en meng ook dat erdoor. Schep alles goed om. Dek de schaal met een theedoek af en laat 12 uur of een nacht op een koele plaats staan.

Vervang de theedoek door aluminiumfolie en zet de schaal 3 à 4 uur in de kookoven of in een oven van ongeveer 100 °C; het moet er nu uitzien alsof alles vettig is: dat ziet er niet echt lekker uit, maar zo worden alle ingrediënten goed met het vet bedekt, wat de houdbaarheid verbetert. Roer tijdens het afkoelen af en toe door.

Als de mincemeat afgekoeld is, roer je de cognac erdoor. Doe het mengsel over in gesteriliseerde potjes (hete potjes en dekseltjes uit de kookoven) en sluit goed af. Als alles goed gegaan is, is de mincemeat onbeperkt houdbaar. Na het openen kun je de potjes in de koelkast bewaren en eigenlijk bederft een aangebroken potje ook nooit.

Tip 1:  Voor het gekonfijte fruit kun je sukade, gekonfijte citrusschil en bigarreaux gebruiken. Er bestaan nog meer soorten gekonfijt fruit, maar dat is wat lastiger verkrijgbaar. Zelf gebruik ook vaak Cassata. Dat is een mengsel van verschillende soorten kleingesneden gekonfijt fruit. Je koopt het bij De Zuidmolen in Groesbeek. Zij hebben ook een website waar je het kunt bestellen: www.de-zuidmolen.nl. Cassata is soms ook bij de groothandel verkrijgbaar.

Tip 2:  Gebruik bij het afwegen van de speculaaskruiden een gestandaardiseerd maatlepeltje. Een gewone theelepel uit je bestekbak heeft een andere inhoudsmaat, en dan krijgt de mincemeat niet de kruidige smaak die het moet hebben.

Tip 3:  Niervet kun je bij de slager bestellen en het kost bijna niets. Als je geen vegetariër bent is mincemeat met niervet echt de lekkerste soort. Niet dat het nu zo’n gezond goedje is, maar mincemeat gebruik je altijd maar in hele kleine hoeveelheden. Ben je vegetariër dan kun je ontgeurde kokosolie gebruiken. Verwerk dit op dezelfde manier.

Tip 4:  Maak de mincemeat liefst een paar weken voordat je het gaat gebruiken, dan kunnen de smaken er goed door trekken.

Tip 5: Op deze site vind je ook het recept Mince Pies.

Zie ook het videorecept Mincemeat

Vanaf  17.95