Mince Pies (12 stuks)
Voor het deeg: |
---|
250 gram bloem |
150 gram boter |
1 eetlepel suiker |
1 eidooier |
1-2 eetlepels koud water |
snufje zout |
Voor de vulling: |
---|
200-225 gram mincemeat of ½ pot |
1 eetlepel cognac of sinaasappellikeur |
Om af te maken: |
---|
½ ei, losgeklopt |
wat suiker om te bestrooien, liefst grove suiker |
Kookinstructies
Maak van de eerste zes ingrediënten een korstdeeg in de foodprocessor. Draai daarvoor eerst de bloem met de boter tot kruimelgrootte. Voeg dan de suiker, eidooier en het zout toe. Zet de machine aan en voeg beetje bij beetje zo veel van het water toe dat het deeg in de kom bij elkaar begint te klonteren. Druk het deeg tot een bal en laat het in plasticfolie verpakt een halfuur in de koelkast rusten.
Vet een bakblik voor 12 kleine taartjes in. Rol de helft van het deeg op een bebloemde aanrecht uit. Steek er 12 rondjes met een steker van 7,5 cm doorsnede uit en doe deze in de ingevette vormpjes.
Voor de vulling meng je de mincemeat met cognac en deze verdeel je over de deegbakjes. Rol de rest van het deeg uit en steek er rondjes van 6 cm uit (iets dikker dan de grote rondjes). of gebruik een stekertje om sterretjes uit het deeg te steken. Maak de deegrondjes nat aan de rand – of maak de punten van de sterretje nat – en plak deze op de rand van de deegbakjes. Druk ze licht aan. Bestrijk de mince pie’s met wat losgeklopt ei en bestrooi desgewenst met wat grove suiker.
Bak de mince pie’s 15 minuten op de bodem van de braadoven en daarna 5 à 10 minuten op het rooster op de bodem van de braadoven totdat ze mooi goudbruin zijn. Neem ze uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen. Als ze afgekoeld zijn, kun je ze desgewenst met poedersuiker bestrooien.
Tip: Wil je met Kerst kakelverse mince pie’s? Je kunt ze dan ongebakken (helemaal klaar) in de vorm invriezen. Voor het serveren bak je de mince pie’s dan op de normale manier, zonder ze eerst te ontdooien. Als je ze wilt invriezen, moet je de vorm niet invetten.