Marsepeinen aardappeltjes

Vaak hoor ik van mensen die zelfgemaakte marsepein proeven: ‘Jeetje, wat is dít lekker!’. Dat komt doordat deze marsepein de oorspronkelijke, zuivere marsepein is: marsepein 1:1. Dat betekent één deel poedersuiker op één deel amandelen. Marsepein uit de winkel bevat meestal een veel hoger suikerpercentage en vaak zelfs abrikozenpitten en/of peulvruchtenpulp. Uiteraard mét de nodige toevoegingen en E-nummers. Echte amandelmarsepein is heel gemakkelijk te maken. Je hebt er wel een goede foodprocessor voor nodig, want marsepein maken is zwaar werk voor een machine. De Magimix die ik in de receptvideo gebruik, heeft er geen enkele moeite mee.
200 gram blanke amandelen
200 gram poedersuiker, gezeefd
8 druppels amandelextract
± 1 eiwit
25 gram poedersuiker
1 eetlepel cacao

Kookinstructies

Maal de amandelen in de keukenmachine tot poeder. Voeg geleidelijk de poedersuiker en het amandelaroma toe. Voeg het eiwit toe en mix tot een samenhangende massa ontstaat. Misschien heb je net wat meer of minder eiwit nodig: dat ligt een beetje aan de grootte van je ei. Je moet zoveel eiwit toevoegen dat het amandelmengsel net bij elkaar begint te klonteren.

Zeef de poedersuiker met de cacao boven een schaal. Rol onregelmatige bolletjes van de marsepein en wentel ze door het cacaomengsel.

Tip 1: De lekkerste marsepein krijg je met vers gepelde amandelen. Hoe je amandelen met vlies pelt, vind je in het videorecept Amandelen pellen.

Tip 2: Van deze marsepein hoef je natuurlijk niet per se aardappeltjes te maken. Zelf maak ik van marsepein meestal aardappeltjes omdat je hier geen kleurstoffen voor hoeft te gebruiken. Wil je echter marsepeinfiguren maken, dan kun je de marsepein op kleur brengen met een beetje kleurstof. Gebruik dan wel pastakleurstof, geen vloeibare. Wil je er marsepeinfiguren van maken, dan kun je desgewenst wat meer poedersuiker toevoegen: de figuren blijven dan wat steviger staan.

Tip 3: Het amandelextract voeg je toe voor een extra krachtige amandelsmaak. Gebruik altijd extract, geen amandelaroma van Dr. Oetker o.i.d. De chemische smaak van aroma zou de zuivere amandelsmaak bederven. (Extracten zijn natuurlijke smaakmakers, aroma’s zijn chemische smaakstoffen)

Zie ook het videorecept Marsepeinen aardappeltjes

Aanbieding!
 6.95