Maaltijdsalade met quinoa, sinaasappel en granaatappelpitjes

Het blijft nog even warm! Dan is een lekkere gekoelde maaltijdsalade altijd een welkome afwisseling als diner. De salade is gemakkelijk van tevoren te maken, dus je hoeft niet op het heetst van de dag nog bij een warme Aga te gaan staan.
150 gram quinoa
½ theelepel zout
½ flespompoen
wat olijfolie om te besprenkelen
rasp en sap van een ½ citroen
2 eetlepel olijfolie
2½ eetlepels ahornsiroop
1½ theelepel pul biber
versgemalen peper en zout
1 granaatappel
2 sinaasappels
2 kleine sjalotjes
3 takjes munt
½ peterselieplant
75 gram amandelen
100 gram zachte geitenkaas

Kookinstructies

Spoel de quinoa in een zeef onder koud stromend water af. Doe in een pan met ruim water en het zout. Breng aan de kook en zet 15 minuten in de Aga-kookoven. Giet het teveel aan water af, maak even los met een vork en zet de gesloten pan nog 10 minuten in de warmhoudoven. Voor de andere fornuizen: breng de quinoa met 3 dl water en zout aan de kook en kook 15 minuten op laag vuur / de sudderplaat of totdat al het water geabsorbeerd is.

Schil de halve pompoen en verwijder de pitten en de draden met een lepel. Snijd de pompoen in de lengte door en snijd hem daarna in dunne plakken. Verdeel ze over twee crispy-mandjes (als je die niet hebt, gebruik dan een met Bake-O-Glide beklede bakplaat; dan worden ze wel wat slapper). Besprenkel de plakken met wat olijfolie en bestrooi ze met wat versgemalen zout en peper. Zet de mandjes op het rooster 12 minuten boven in de braadoven (of hang de bakplaat 12 minuten boven in de braadoven) of gebruik een voorverwarmde oven van 220 °C. Laat de plakjes afkoelen.

Rasp de ½ citroen met een citrusrasp en pers hem daarna uit. Voeg 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels ahornsiroop en de pul biber aan het citroensap en -rasp toe. Breng de dressing op smaak met zout.
Snijd het kroontje van de granaatappel en breek hem open. Haal de pitjes eruit en zorg er daarbij voor dat je de witte velletjes verwijdert. Schil de sinaasappels zo dik dat je het witte vel ook verwijdert en snijd de partjes daarna tussen de velletjes uit. Halveer de partjes. Snipper de salotjes. Hak de munt en de peterselie fijn. Rooster de amandelen 20 minuten op een met Bake-O-Glide bakplaatje boven in de bakoven of in een voorverwarmde oven van 170 °C. Laat ze afkoelen en hak ze in grove stukken.

Meng de quinoa met de dressing. Schep er daarna voorzichtig de pompoen, de granaatappelpitjes, de sinaasappelstukjes, de gesnipperde sjalotjes, de verse groene kruiden en de amandelen door. Proef even en breng desgewenst verder op smaak met zout, peper en/of citroensap.

Verdeel de salade over de borden en verkruimel er de zachte geitenkaas over.

Tip:  Pul biber zijn gedroogde rode pepervlokjes. Ze zijn niet zo loeiheet als chilivlokken, maar gewoon prettig pittig. Pul biber is bij de toko verkrijgbaar.