Linzertorte

Nee, geen taart met linzen, maar een taart uit het Oostenrijkse stadje Linz. Een Linzertorte wordt meestal gevuld met frambozenjam, maar hier is gekozen voor een frissere, gezondere frambozenvulling. Ook het deeg is een wat minder zoete en gezondere versie dan de originele Linzertorte.
Voor de frambozenvulling:
250 gram frambozen (zie Tip 1)
2 eetlepels ahornsiroop
3 eetlepels chiazaad
Voor het deeg:
100 gram hazelnoten
50 gram amandelen
200 gram gebuild meel
1 theelepel (wijnsteenbak)poeder
50 gram kokosbloesemsuiker
2 eetlepels ahornsiroop
150 gram boter, in blokjes
1 theelepel speculaaskruiden (of kaneel met wat kruidnagelpoeder)
¼ theelepel zout
1 ei, losgeklopt

Kookinstructies

Meng de frambozen met de ahornsiroop in de keukenmachine of blender tot een gladde puree. Voeg al draaiende geleidelijk de chiazaadjes toe en draai nog even door. Doe de jam in een glazen potje en laat hem afgedekt minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.

Leg de hazelnoten en amandelen op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat en rooster ze 15 à 20 minuten boven in de Aga-bakoven of in een oven van 170 °C.

Doe de afgekoelde noten in de foodprocessor en maal ze fijn met een schepje van het meel. Voeg de rest van het meel, het bakpoeder, de kokosbloesemsuiker, de ahornsiroop, de boter, de speculaaskruiden en het zout toe en zet de foodprocessor aan tot het deeg tot kruimeltjes is gemalen. Voeg, terwijl de machine draait, zoveel van het ei toe (dat zal ongeveer een eetlepel zijn) totdat het deeg in grove klonten samenklontert. Druk het deeg tot een bal en leg het in plasticfolie verpakt minimaal een half uur in de koelkast.

Vet een lage vorm van 24 cm met wat boter in. Verdeel het deeg in twee delen; de ene helft iets groter dan de andere. Rol de grootste helft op een met bloem bestrooide aanrecht uit tot een cirkel die iets groter is dan de vorm. Leg het deeg in de vorm (of druk het deeg in de vorm uit als het wat slapper is) en druk het zacht tegen de zijkanten. Snijd het deeg dat boven de rand uitsteekt met een scherp mesje weg en voeg dat aan de tweede deegbal toe.

Vul de taartbodem met de frambozenvulling.

Rol de tweede helft van het deeg uit tot een cirkel ter grootte van de vorm. Snijd er met een mes of pizzasnijder reepjes van. Schuif vanaf de zijkant een pannenkoekmes onder de reepjes en verplaats ze zo naar de taart. Maak op deze manier een vlechtwerk op de frambozenvulling. Druk de reepjes zacht vast op de zijkanten van de taartbodem.

Bestrijk de deegreepjes met de rest van het losgeklopte ei. Rol eventueel het restje deeg uit en steek er kleine vormpjes uit om de taart te versieren. Bestrijk ook deze met losgeklopt ei.

Zet de taart 15 minuten op de bodem van de braadoven (voor de Total Control, Aga 60 en de Aga 3-serie op een rooster op de braadovenbodem) en daarna nog 35 minuten boven in de bakoven. Je kunt de taart ook ongeveer 45 minuten in een oven van 175 °C bakken.

Tip 1:ss Verse frambozen zijn maar korte tijd verkrijgbaar. Neem gerust diepvriesframbozen, maar dep ze wel goed droog na het ontdooien. Geen zin om een frambozenvulling te maken? Gebruik dan frambozenjam.

Tip 2:ss Gebruik altijd een gestandaardiseerd maatlepelsetje. De inhoud van de eetlepel (15 ml) en theelepel (5 ml) van zo’n setje zijn heel anders dan de lepels uit je bestekbak.

Tip 3:ss Gebuild meel vind je bij de natuurvoedingswinkel. Het bevat meer voedingsstoffen dan witte bloem, maar is minder zwaar dan volkorenmeel.