Lamsnavarin met wintergroentjes

1½ kilo lamsbout met been
3 uien
3 eetlepels bloem
zoveel water of bouillon als nodig is om het vlees onder te zetten
3 bouillonblokjes (indien je water gebruikt)
peper en zout
takje tijm
blad laurier
4 wortelen
¼ knolselderij
1 bosje raapjes (mei- of herfstraapjes, ongeveer zeven stuks)
300 gram spruitjes, in vieren gesneden
100 gram kleine sjalotjes

Kookinstructies

Verwijder het been uit de lamsbout en snijd het vlees in gelijke stukken. Bak de stukjes vlees aan in een braadpan op de hete plaat. Niet teveel ineens. Schep het gebruinde vlees uit de pan in een ruime kookpan. Als alles gekleurd is bestrooi je het vlees met bloem en meng je alles goed. Bak de gesneden uien mooi bruin en voeg ze bij het vlees. Leg het bot tussen het vlees voor de smaak. Bevochtigen en aan de kook brengen. Voeg tijm en laurier toe en breng op smaak met peper en zout. Laat ongeveer een uurtje sudderen in de sudderoven en voeg dan de in blokjes gesneden wortelen toe. Nu breng je alles terug aan de kook en zet je de pan terug 20 minuutjes in de sudderoven. Dan voeg je de knolselderijblokjes en de sjalotjes toe. Terug aan de kook brengen en in de sudderoven zetten.

Na 20 minuutjes voeg je de in blokjes gesneden rapen en de in vieren gesneden spruitjes toe. Nu niet te lang meer in de sudderoven plaatsen. De spruitjes en de raapjes garen nog verder als de navarin afkoelt, dus het beste is dat ze nog wat stevig zijn. Door deze methode te gebruiken voor het maken van de lamsnavarin komen al de smaken van de groenten in de saus terecht. Het bot mag je er uit halen. De gaartijden kunnen wel wat verschillen.

Inzender: Kristof Willems