Kweeperengelei

Van een lieve vriendin kreeg ik een tas met prachtige kweeperen. Ongekookt zijn die eigenlijk niet te eten, maar verwerk je ze tot een gelei, dan worden ze ineens vreselijk lekker. Deze aromatische en heerlijk geurende gelei kun je natuurlijk op een boterhammetje eten, maar hij vormt ook een uitstekende combi met kaas of vlees. Kweeperen zijn er maar kort, dus profiteer ervan en maak snel een paar potjes!
2 à 3 kilo kweeperen, goed schoongewreven met een doek
3 pakken geleisuiker voor het maken van halfzoete jam
1 kaneelstokje, in tweeën gebroken
± 1 eetlepel citroensap

Kookinstructies

Zet 6 schone potjes en bijpassende dekseltjes in de kookoven.

Snijd de kweeperen met schil en klokhuis in stukken en zet ze in een pan net onder water. Voeg het kaneelstokje toe. Breng op de hete plaat aan de kook en zet de afgesloten pan 2 uur in de kookoven of totdat de kweeperen zacht zijn.

Leg een mousseline doek / kaasdoek in een vergiet en zet de vergiet op een pan. Giet de kweeperen erin. Laat het sap rustig door de zeef zakken zonder te duwen of te persen.

Weeg het sap opnieuw af: per 1,1 liter sap voeg je 500 gram geleisuiker toe. Verwarm het sap met de geleisuiker en het citroensap op de sudderplaat totdat de suiker is opgelost. Verplaats de pan dan naar de hete plaat en breng aan de kook. Laat 1 minuut borrelend koken en schuim indien nodig daarna af.

Pak met een handschoen een jampotje uit de oven en vul het tot de rand met jam. Zorg ervoor dat er geen jam op de rand van het potje komt (gebruik bijvoorbeeld een jamtrechter). Draai er een dekseltje op. Zet minimaal 10 minuten omgekeerd weg en laat daarna op de normale manier verder afkoelen. Plak er een mooi etiketje op.

Tip:  De overgebleven stukjes kweepeer kun je toevoegen aan een appelcompote.

Foto: Saskia Schepers

Binnenkort weer leverbaar
 6.95