Kruidig roggebrood met hazelnoten en rozijnen

Een lekkere, stevige roggeboterham, maar met een feestelijk tintje door de kruidige smaak, de rozijnen en de geroosterde noten.
250 gram roggemeel
100 gram volkorenmeel
15 gram verse gist (of 5 à 7 gram instant gist)
3 eetlepels bruine basterdsuiker
2 eetlepels (hazelnoot)olie
¾ theelepel zout
1 theelepel koek- of speculaaskruiden
1 eidooier
± 1,8 dl water
100 gram rozijnen
75 gram hazelnoten

Kookinstructies

Week de rozijnen een half uur in warm water. Laat ze daarna uitlekken. Rooster de hazelnoten 15 minuten op een kleine bakplaat boven in de bakoven. Als je hazelnoten met velletjes gebruikt, haal de velletjes er dan na het afkoelen vanaf door de hazelnoten tussen je platte handpalmen stevig heen en weer te wrijven.

Doe roggemeel, volkorenmeel, gist, bruine basterd, hazelnootolie, zout, speculaaskruiden, eidooier en 1,5 dl van het water in een ruime kom. Kneed met de hand of met de deegkneder in ongeveer tien minuten tot een soepel deeg. Voeg langzamerhand de rest van het water toe tijdens het kneden. Het deeg mag wat plakkerig aanvoelen.

Bol het deeg op en leg de deegbol op een met bloem bestrooide broodplank. Dek af met een schone theedoek. Laat het deeg rijzen totdat het in volume is verdubbeld, bij voorkeur op kamertemperatuur of een koelere plek. De rijstijd hangt af van de omgevingstemperatuur, maar het zal een paar uur duren voordat het deeg goed gerezen is.

Vet een kleine Aga-broodvorm in met boter. Druk de gerezen deegbol plat en verdeel de rozijnen en de hazelnoten over het deeg. Druk ze licht aan en rol het deeg op. Kneed de vulling kort door het deeg, maar kneed niet langer dan nodig. Druk het deeg weer wat platter en vorm er een korte, dikke rol van. Leg de deegrol in de ingevette broodvorm. Dek weer af met de theedoek en laat het deeg weer tot het dubbele volume rijzen.

Bak ongeveer 35 minuten op het rooster op de bodem van de braadoven. Schuif na 25 minuten de koude plaat erboven. Geen warme Aga? Bak het roggebrood dan in een voorverwarmde oven van 225 °C. Draai na een kwartier de oventemperatuur terug naar 190 °C.

Neem het brood gelijk na het bakken uit de vorm en laat het op een taartrooster verder afkoelen. Heerlijk met honing of oude kaas.

Tip:  Neem, om de eet- en theelepels af te wegen, een officiële maatlepel.

Vanaf  33.50