Koekjes uit de koekjespers

Een recept uit de Koekjesbijbel van Rutger van den Broek, aangepast voor de Aga. Dit recept is genoeg voor twee à drie bakplaten heerlijke koekjes met een lichte kaneelsmaak.
175 gram boter op kamertemperatuur
175 gram witte basterdsuiker
1 theelepel vanille-extract
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel zout
1/2 losgeklopt ei
150 gram Zeeuwse bloem
140 gram tarwebloem
1/2 theelepel baking soda

Kookinstructies

Doe de boter, suiker, vanille-extract, kaneel en zout in een kom en mix in enkele minuten tot een romige, luchtige massa. Gebruik je de KitchenAid, dan neem je daarvoor de platte haak. Meng het 1/2 ei erdoor en mix even verder. Meng de twee soorten bloem met de baking soda en voeg dit meelmengsel aan de kom toe. Meng kort op lage snelheid tot het gemengd is. Doe het deeg in de koekjespers en spuit er koekjes mee op de bakplaat. Spuit ze niet te dicht bij elkaar, want ze lopen nog uit.

Bak de koekjes 20 à 25 minuten op de tweede richel van de bakoven. Laat ze een minuutje op de bakplaat liggen en laat ze dan op een rooster verder afkoelen.

Tip:  De koekjespers heeft de meeste grip als je rechtstreeks op de bakplaat spuit. Je kunt de bakplaat eventueel heel dun invetten met wat olie. Je kunt ook Bake-O-Glide gebruiken, Maar ‘plak’ deze dan even op de bakplaat vast met wat water.

Tip:  Heb je geen koekjespers, rol dan bolletjes van het deeg en druk ze met een koekstempel plat.