Kersttruffels

De truffels worden gemaakt van gedroogd fruit en noten, en ze worden gevuld en gedecoreerd met marsepein. Marsepein kun je gewoon in de winkel kopen, maar het is veel lekkerder om het zelf te maken. Zie daarvoor het videorecept Marsepeinen aardappeltjes.
Voor de truffels:
100 gram gedroogde cranberry’s
100 gram gedroogde dadels
100 gram gedroogde abrikozen
30 gram gekonfijte sinaasappelschil
50 gram amandelen
2 theelepels Grand Marnier
Voor de vulling en de decoratie:
100 gram marsepein
groene en rode levensmiddelenkleurstof (in pastavorm)
Voor de afwerking:
50 gram fijne kristalsuiker
½ theelepel speculaaskruiden

Kookinstructies

Doe de cranberry’s, dadels, abrikozen, sinaasappelschil en amandelen in de kom van de foodprocessor en draai de massa fijn. Voeg de Grand Marnier toe en draai nog even door.

Draai van 40 gram ongekleurde marsepein balletjes van ter grootte van een kleine knikker.

Maak van het gedroogde-vruchtenmengsel balletjes ter grootte van een walnoot. Druk ze wat platter en druk er met je duim een diepe deuk in. Leg daar een marsepeinknikkertje in en vouw het vruchtenmengsel eromheen. Draai er opnieuw een balletje van.

Meng de kristalsuiker en de speculaaskruiden door elkaar en rol de balletjes erdoorheen.

Kneed wat groene kleurstof door 40 gram van de marsepein. Rol de marsepein tussen twee vellen folie dun uit en maak er met behulp van een uitstekertje kleine blaadjes van. Heb je geen uitstekertjes, snijd dan met behulp van een klein mesje de blaadjes uit en druk er met de achterkant van een mes nerfjes in. Leg op elke truffel een of meer blaadjes en druk deze een beetje vast aan de truffel (bijvoorbeeld met een modelleer-tool of een prikker).

Kneed wat rode kleurstof door de overige marsepein (dat is 20 gram) en rol daarvan wat kleine marsepeinen hulstbesjes. Maak twee kleine kuiltje in de truffel (dat gaat ook weer het gemakkelijkst met een modelleer-tool) en leg de marsepeinbesje in de kuiltjes. Leg de kersttruffels desgewenst in een papieren caisse.

Bewaren: span een velletje plasticfolie over het bord waarop je de kersttruffels bewaart, dan blijft de marsepein lekker smeuïg.

Zie ook het videorecept Kersttruffels

Vanaf  3.65