Kerstjam

Alvast iets maken voor de Kerst? Deze kerstjam met cranberry’s, port en dadels is snel gemaakt, gezond (zonder toegevoegde suiker) en ook nog geweldig lekker! Je kunt de jam op meerdere manieren gebruiken: hij is niet alleen een feest op brood of een cracker, maar ook heerlijk als garnering bij vlees, paté of kaas. En je kunt de kerstjam natuurlijk ook in een taart of nagerecht verwerken.
500 gram verse cranberry’s
1 dl port
2 dl appeldiksap
100 gram dadels, kleingesneden
rasp van 1 biologische sinaasappel
desgewenst een snufje speculaaskruiden of kaneel
 

Kookinstructies

Zet twee schone jampotten in de Aga-kookoven en leg de deksels ook erbij. Doe dit voordat je begint met het maken van de jam, zodat de potten goed heet zijn op het moment dat je ze vult. Geen kookoven? Zet de potten dan in een voorverwarmde oven van 100 °C.

Doe de gewassen cranberry’s, port, appeldiksap en de kleingesneden dadels in een pan en rasp het oranje gedeelte van de sinaasappel erboven met een fijne rasp. Voeg desgewenst een snufje speculaaskruiden of kaneel toe. Breng op de sudderplaat of op laag vuur aan de kook en laat ongeveer 15 minuten zacht doorkoken. De cranberry’s moeten nu zacht en opengesprongen zijn. Wil je een gladde jam, pureer deze dan even met een staafmixer. Pak de jampotjes uit de oven (let op: heet!) en giet de jam erin. Maak de potten dicht met de bijbehorende deksel en zet ze een kwartiertje omgekeerd weg. Daarna kun je ze weer overeind zetten.

Tip 1:  Normaal gesproken heb je voor jam geleisuiker, pectine of een bindmiddel nodig. Bij cranberry’s is dit niet nodig, want deze bevatten van zichzelf al veel pectine.

Tip 2:  De dadels die je gebruikt moeten mooi zacht zijn. Soms tref je wel eens dadels die wat harder zijn. Week ze dan voor gebruik een paar uur in handwarm water.