Kerstcake

Een machtige cake met een intense smaak, een beetje te vergelijken met de Engelse kerstpudding. Maak hem gerust een paar dagen van tevoren, want hij wint elke dag aan smaak!
150 gram zachte boter (plus wat boter om in te vetten)
geraspte schil van 1 citroen
geraspte schil van 1 sinaasappel
450 gram mincemeat (uit een potje of zelf gemaakt)
4 eieren
150 gram bruine basterdsuiker
175 gram gedroogd fruit, kleingesneden
100 gram walnoten, in kleine stukjes
225 gram volkorenbloem
1 eetlepel bakpoeder

Kookinstructies

Roer de boter los met de citroen- en sinaasappelrasp. Gebruik daarvoor een grote kom met een houten lepel of een staande mixer met de platte menghaak. Meng de mincemeat erdoor. Breek de eieren erboven en roer ook die erdoor. Meng basterdsuiker, gedroogd fruit en walnoten erdoor. Zeef het volkorenmeel met het bakpoeder boven de kom (voeg ook de vliesjes toe die in de zeef achterblijven) en roer het meel door het vruchtenmengsel.

Vet een tulbandvorm goed in met een kwastje en gesmolten boter en zet hem omgekeerd boven de gootsteen zodat het teveel aan boter eruit kan druppelen. Verdeel het beslag over de vorm. ‘Duw’ het beslag goed in alle uitstulpingen van de vorm. Bak 45 minuten op de onderste richel van de bakoven. Leg dan een velletje Bake-O-Glide op de vorm en bak nog 45 minuten. Keer de kerstcake om op een rooster en laat afkoelen. Besneeuw met poedersuiker.

Tip:  Mincemeat is rond de kersttijd in speciaalzaken te vinden en tegenwoordig ook steeds vaker in de supermarkt. Zelfgemaakte mincemeat is echter nog veel lekkerder. Zie ook het recept op deze site voor Mincemeat.

Voor de foto is de Patisse tulbandvorm Elegant-stijl gebruikt.
Zie ook de receptvideo Kerstcake.