Italiaanse paté

500 gram speklapjes
100 gram varkenslever, in repen
100 gram gekookte ham
300 gram half-om-half gehakt
1 kleine rode paprika, in blokjes
1 kleine groene paprika, in blokjes
20 olijven, in stukjes
1 theelepel gedroogde rozemarijn
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde salie
½ eetlepel zout
½ theelepel cayennepeper
2 teentjes knoflook, geperst
1 dl slagroom
1 eetlepel citroensap
4 eetlepels cognac
250 gram ontbijtspek, in plakjes
verse peterselie, fijngehakt

Kookinstructies

Draai de speklapjes, varkenslever, ham en het gehakt door een vleesmolen. Dat kan zowel een elektrische zijn (zoals hier een KitchenAid-hulpstuk) als een eenvoudig handbediend machientje dat je aan de aanrecht bevestigt. Je kunt het vlees ook in de foodprocessor fijnmaken, maar dan wordt de paté een stuk fijner van structuur.

Voeg de rest van de ingrediënten (behalve de plakjes ontbijtspek) aan het vleesmengsel toe en kneed dat goed erdoorheen. Ook dit kan zowel met de vlinderhaak van de KitchenAid als met de hand. Bekleed een patévorm van 1 liter inhoud met de plakjes ontbijtspek. Laat de plakjes een beetje overlappen, en laat ze over de rand van de patévorm hangen.

Doe de vleesmassa in de vorm en dek af met de overhangende stukjes ontbijtspek; als het spek de bovenzijde van de paté niet bedekt, leg er dan gewoon nog wat plakjes bovenop.
Versier de paté desgewenst met bijvoorbeeld blaadjes laurier, jeneverbesjes, reepjes paprika, olijvenringetjes of sliertjes gedroogde tomaat op olie.

Dek de paté af met een passende deksel of met aluminiumfolie. Zet de paté in de kookoven en bak totdat de kerntemperatuur 70-72 °C is. Als je geen kookoven hebt, dan moet de paté in een au bain-marie worden gebakken. Neem de paté uit de oven en laat hem een uurtje afkoelen. Laat hem daarna onder druk verder afkoelen, bijvoorbeeld door er een passend plankje met een baksteen op te leggen.

De paté kun je in de vorm serveren, maat je kunt hem er ook uithalen. Als dat niet gelijk lukt, houd de vorm dan even in heet water, zodat het buitenste laagje van de paté wat zachter wordt; de paté glijdt nu gemakkelijk uit de vorm. Serveer met wat lekkere chutney en knapperig stokbrood.

Tip:   Een echte patépot is natuurlijk mooi en handig om de paté in te bereiden, maar als je die niet hebt, gaat het ook heel goed met een wat diepere ovenschaal. Dek de paté dan af met een laag aluminiumfolie, en vouw dit goed om de rand van de ovenschaal vast. Let erop dat de aluminiumfolie het water in de braadslede niet raakt, want anders zal het water onder de folie kruipen en dan wordt de paté te nat.

Tip:   Elke paté is anders, elke patépot/ovenschaal is anders en elke Aga is anders. Dus ook de oventijden kunnen verschillen. Wil je precies weten hoe je paté het in de oven maakt, meet hem dan met een kernthermometer. 70 à 72 °C is de ideale temperatuur voor een paté.

Tip:   Laat de paté na het bereiden een dagje rusten, dan is hij pas op zijn lekkerst.

Tip:   Je kunt de vleesmassa ook over meerdere schaaltjes verdelen: hoe meer schaaltjes je gebruikt, hoe korter de oventijd wordt. Het grote voordeel van deze manier is dat je een heerlijke verse paté hebt, maar ook nog vijf patés voor in de diepvries. Pak de patés goed in aluminiumfolie in en daarna nog eens in plastic. Zo heb je altijd een lekkere paté in voorraad!

Zie ook het videorecept Italiaanse paté