Honingkruidkoek met noten
Zó gemakkelijk te maken, deze kruidkoek, maar zó lekker …500 gram volkorenmeel (of half volkoren, half bloem) |
---|
1 eetlepel bakpoeder |
1 theelepel zout |
200 gram bruine basterdsuiker |
200 gram honing |
2 eetlepels koekkruiden |
ongeveer 3 dl melk |
300 gram gemengde ongezouten noten (of 300 gram kleingesneden gedroogd fruit) |
Kookinstructies
Meng meel, bakpoeder, zout, basterdsuiker, honing en koekkruiden. Voeg zoveel van de melk toe dat er een samenhangend deeg ontstaat. Roer de noten erdoor. Schep het deeg in een ingevette cake- of broodvorm van ongeveer 30 cm lengte. Bak 1½ uur op de bodem van de bakoven.
Voor de 2-oven-Aga: bak 40 minuten op het rooster op de braadovenvloer met de koude plaat erboven. Neem de koude (nu hete!) plaat uit de oven en leg deze op de bodem van de kookoven. Zet de honingkruidkoek erop en laat nog 1¼ uur in de kookoven garen.
Tip: Vloeibare honing die door kristallisatie (een natuurlijk proces) vast is geworden, wordt weer vloeibaar door het potje (zonder deksel of met de deksel los erop) een paar uur achter de deksel van de hete plaat te zetten.
Tip: Rooster de noten eerst 15 minuten boven in de bakoven, daar worden ze nóg lekkerder van!