Hazelnoot-karamelsaus
Deze saus is heerlijk op ijs, pannenkoeken, pudding en wafels. Op dezelfde manier maak je amandel-karamelsaus (met Amaretto in plaats van Frangelico) of walnoot-karamelsaus met walnotenlikeur. Om karamel te maken heb je een pan met een dikke bodem nodig of een sauspan van meerlagenmateriaal, zoals op de bijbehorende video.100 gram suiker |
---|
1 dl water |
2 eetlepels hazelnootlikeur (Frangelico) |
Kookinstructies
Smelt de suiker in een pan op de hete plaat. Roer niet in de smeltende suiker, maar schud af en toe met de pan heen en weer. Als je er wel in probeert te roeren, gaat de suiker greinen (kristalletjes vormen) en de karamel zal ook hopeloos aan je lepel blijven kleven.
Als een deel van de suiker al erg donker wordt terwijl nog niet alle suiker gesmolten is, kun je ook de pan met suiker even op de sudderplaat zetten, zodat het karamelliseerproces iets rustiger verloopt.
Als de suiker gesmolten en karamelkleurig is, voeg je 1 dl water toe (op de hete plaat). Pas wel op, want dit kan spatten!
Zodra je het water toevoegt, ontstaat er een grote karamelklont. Schrik daar niet van, want dat is normaal; door het koken zal de klont langzaam weer oplossen. Laat de karamel borrelend inkoken tot een dunne saus. Ook nu nog steeds niet roeren.
Voeg dan de hazelnootlikeur toe, wals de likeur een beetje door de karamel heen en laat de saus afkoelen. Tijdens het afkoelen wordt de saus dikker.
Tip: De kleur van de karamel bepaalt ook de smaak. Lichte karamel smaakt zacht, goudbruine karamel heeft een diepe warme smaak en donkere karamel smaakt sterk en nootachtig. Wordt karamel té donker, dan wordt hij bitter.
Tip: Meestal blijft er wel wat karamel aan de pan kleven. Met afwassen krijg je dat bijna niet weg. Je kunt wel de pan met water gevuld even aan de kook brengen. De karamel is dan zo opgelost.
Zie ook het videorecept Hazelnoot-karamelsaus