Havermout-ahornsiroopkoek met dadels en walnoten

Eenvoudiger kan het niet: alle ingrediënten worden in een pan gemengd en dan in een bakblik tot een platte koek gebakken, die je daarna in blokken snijdt. Lekker bij koffie of thee, maar per stuk verpakt ook prettig om mee te nemen naar school of werk.
75 gram boter
4 eetlepels walnootolie
6 eetlepels ahornsiroop
75 gram rietsuiker
250 gram havermout
125 gram dadels, in stukjes
125 gram walnoten, in stukjes

Kookinstructies

Doe boter, walnootolie, ahornsiroop en rietsuiker in een pan op de sudderplaat of op laag vuur en roer totdat de boter gesmolten en de suiker opgelost is. Roer de havermout erdoor en let goed op dat de havermout gelijkmatig met het botermengsel bedekt wordt.

Roer de in stukjes gesneden dadels en de in stukjes gebroken walnoten erdoor. Druk het mengsel in de kleine met Bake-O-Glide beklede Aga-braadslede uit en druk het stevig aan met een spatel of met de bolle kant van een lepel.

Bak 25 minuten op het rooster op de braadovenvloer met de koude plaat erboven (op de 2e richels vanaf de bovenkant) of 30 minuten boven in de bakoven. Voor de niet-Aga’s: bak 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C. Als de koek uit de oven komt, kerf je er met een mes of plaatmes vast een snijpatroon in: daardoor kun je de koek later gemakkelijker in blokken snijden. Laat de koek helemaal afkoelen in de vorm. Neem de koek uit de vorm en snijd met een scherp broodmes op de ingekerfde lijnen door.

Tip:  Voor een dergelijke plaatkoek gebruik ik de halfhoge braadslede met rechte wanden. Dat ziet er wat mooier uit dan wanneer je de gewone braadslede gebruikt. Deze braadslede is apart verkrijgbaar, maar is ook een van de drie braadsledes van de trioset (zie onderstaande foto’s)

Zie ook het videorecept Havermout-ahornsiroopkoek