Grote garnalen uit de wok

Als voorgerecht, snack of als hoofdgerecht bij rijst.
2 eetlepels Thaise chilisaus eetlepels ketjap manis
1 eetlepel gembersiroop
1 eetlepel arachideolie
400 gram grote garnalen, schoongemaakt (zie Tip 1)
1 rood pepertje, in hele dunne reepjes
2 teentjes knoflook
2 lente-uitjes, in dunne reepjes, zowel het groene als het witte gedeelte
sesamolie

Kookinstructies

Woksaus: Meng de ketjap met de Thaise chilisaus en de gembersiroop.

Zet de wok op de hete plaat en verwarm hem enkele minuten voor (zie Tip 2). Verwarm de olie in de wok; omdat de wok al zo heet is, duurt het maar heel kort voordat de olie op temperatuur is.
Doe de garnalen in de wok met de reepjes rode peper en pers de teentjes knoflook erboven uit. Wok dit ongeveer een minuut, of totdat de garnalen roze kleuren. Voeg het ketjap-chilisausje toe en wok nog ongeveer twee minuten totdat de garnalen opkrullen.

Schep de garnalen op een schaal en giet er ook wat van de saus over.
Strooi de reepjes lente-ui over de garnalen en besprenkel het geheel met sesamolie.

Aanwijzingen voor de 6-4, Module en MasterChef: Verhit de wok eerst voor op hoog vuur of op de wokbrander. Na het toevoegen van de olie kun je het vuur wat terugdraaien. De werkwijze is verder hetzelfde.

Tip 1:  Grote garnalen zijn zowel gepeld als ongepeld verkrijgbaar, en zowel gekookt als rauw (uit de diepvries). Diepgevroren garnalen moeten voor de bereiding altijd ontdooid worden. Dit gaat het gemakkelijkst door ze even in koud tot lauwwarm water te leggen. Grote garnalen pel je als volgt: draai het pantser tussen kop en lijf tegen elkaar in. Verwijder de kop. Spoel de garnaal schoon. Houd de garnaal met de buikkant omhoog en pel het pantser er segment voor segment af. Trek de staart eraf. Snijd de garnaal over de rugkant in en verwijder met een puntig mesje het lange dunne darmkanaal. Spoel nog een keer schoon.

Tip 2:  Deze wok van Demeyere hoeft niet in de braadoven voorverwarmd te worden; tussen de roestvaststalen binnen- en buitenkant bevindt zich een aluminium laag die op de hete plaat zeer snel warm wordt. In plaats van de wok kun je ook de braad-en sudderpan van Demeyere gebruiken: ook deze wordt op de hete plaat zeer snel warm.

Tip 3:  Het woksausje dat je voor dit recept maakt, kun je ook heel goed in andere wokgerechten gebruiken. Heel gemakkelijk en veel voordeliger dan een flesje woksaus uit de supermarkt.

Zie ook het videorecept Grote garnalen uit de wok