Grieks stoofvlees Stifado

Een stifado lijkt wel wat op Hollands stoofvlees, maar is door de toevoeging van kaneel en zoete wijn wat aromatischer en ietsje zoeter dan wij gewend zijn. Ook worden er veel uien aan dit gerecht toegevoegd: in een stifado zit hetzelfde gewicht aan uien als aan vlees. De Grieken gebruiken daarvoor hele kleine uitjes. In Nederland zijn die soms verkrijgbaar als parel- of meloesuitjes, maar kun je die niet krijgen, kies dan sjalotjes of anders de kleinste uien die je kunt vinden. In plaats van zoete rode wijn kun je ook droge rode wijn nemen, maar dan moet je wat extra honing aan het gerecht toevoegen.
750 gram runderstoofvlees, bijvoorbeeld riblappen of sukadelappen
750 gram kleine uien
1,5 dl volle zoete rode wijn
2 eetlepels rode wijnazijn
3 eetlepels plus 4 eetlepels olijfolie
versgemalen zout en peper
2 eetlepels bloem
3 teentjes knoflook
2 blikjes tomatenblokjes
2 laurierblaadjes
½ theelepel gemalen piment
2 kaneelstokjes
4 kruidnagels
evt. 2 theelepels honing

Kookinstructies

Zet een grote gietijzeren pan in de braadoven om voor te verwarmen. Leg het vlees uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Weeg de rode wijn en de wijnazijn in een hittebestendige maatbeker af en zet deze in de kookoven. Open de blikjes tomatenblokjes en zet de blikjes achter op de Aga zodat ze ietsje opwarmen.

Pel de uien. Zet de gietijzeren pan op de sudderplaat en verwarm er 3 eetlepels olijfolie in. Fruit de gepelde uien ongeveer 5 minuten. Voeg de honing toe (dat hoeft niet als je zoete wijn gebruikt) en verwarm deze met de uien mee. Zet de afgedekte pan een halfuurtje in de kookoven.

Snijd ondertussen het vlees in blokken van 3 x 3 cm. Neem de pan uit de kookoven en schep de uien er met een schuimspaan uit. Zet ze even terzijde. Zet de pan op de hete plaat en verhit de 4 eetlepels olijfolie. Bak het vlees rondom bruin. Bestrooi met zout en peper en verdeel de bloem erover. Schep goed samen om.

Doe de knoflook in een knoflookpers en knijp de knoflook boven het vlees uit. Bak al omscheppend kort mee. Voeg de tomatenblokjes, de laurierblaadjes, de piment, de kruidnagels en de kaneelstokjes toe. Giet de maatbeker met de verwarmde wijn en wijnazijn erbij en voeg de uien weer toe. Voeg zoveel water toe dat het vlees en de uien bijna onder staan.

Breng tot aan de kook en zet de gesloten pan minimaal 4 uur in de kookoven.

 24.95