Gezonde(re) chocolademelk

Oh, wat is het lekker, zo’n beker warme chocolademelk na een winterse wandeling. Deze hoeveelheid is voor twee bekers en het is een flinke slag gezonder dan de gezoete chocolademelk uit pakken.
500 ml amandelmelk
1 theelepel vanille-extract
4 eetlepels cacao (zie Tip 1)
1½-2 eetlepels steviasuiker of 3 eetlepels ahornsiroop (zie Tip 2)

Kookinstructies

Meng in een kleine maatbeker de cacao, de steviasuiker en ongeveer ½ dl van de amandelmelk tot een klontvrij papje. Breng de rest van de amandelmelk samen met de vanille op de sudderplaat tot aan de kook. Giet wat van de kokende melk bij het cacaopapje, klop dit los en doe het cacaomengsel dan bij de warme amandelmelk. Breng al kloppend met een garde weer aan de kook, giet in bekers en doe er desgewenst wat stijfgeslagen slagroom op.

Tip 1:  Gebruik 4 eetlepels gewone cacao of 3½ eetlepel rauwe cacao. Rauwe cacao is iets sterker, maar ook iets zuurder, dus dan moet je wat extra zoetstof toevoegen. De gezondheidsvoordelen van rauwe cacao verdwijnen echter bij verhitting, dus ook bij het maken van chocolademelk.

Tip 2:  Gewone stevia is erg sterk en heeft een flinke bijsmaak. Voor steviasuiker wordt een kleine hoeveelheid stevia gemengd met erythritol. Steviasuiker is een natuurlijke suikervervanger die bijna net zo zoet is als suiker, maar nauwelijks een bijsmaak heeft. Het ziet eruit als kristalsuiker en je gebruikt het ook op dezelfde manier (het blijft ook stabiel bij verwarming). Het is verkrijgbaar onder namen als Sukrin, Stevija kristal of gewoon als steviasuiker. De steviasuiker kun je ook gebruiken als je gezoete slagroom op je chocolademelk wilt.

In plaats van steviasuiker kun je ook ahornsiroop nemen. Ook een lekker drankje, maar het smaakt anders dan chocolademelk.

Tip 3:  Het vanille-extract verdiept de smaak van de chocolademelk. Voor de afwisseling kun je ook een kaneelstokje mee laten trekken als je de melk aan de kook brengt.

Vanaf  12.85