Geroosterde trostomaatjes met balsamico

Door het roosteren worden de kleine tomaatjes veel aromatischer. Dat wordt nog eens versterkt door een enkel suikerkorreltje en de balsamicoazijn. Kies voor dit recept goed rijpe tomaatjes.
500 gram kerstomaatjes aan een tak
1 of 2 doosjes kerstomaatjes, gemengde kleuren
2 eetlepels goede olijfolie
1½ eetlepel balsamicoazijn
½ theelepel suiker
versgemalen zout en peper
verse rozemarijn

Kookinstructies

Leg de gewassen tomaatjes op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat. Ik heb hier de geëmailleerde Aga-bakplaat gebruikt: door de opstaande rand rollen de tomaatjes er niet af.

Prik de tomaatjes in met de punt van een heel scherp schilmesje, dan kunnen de smaken beter in de tomaatjes doordringen.

Besprenkel de tomaatjes met de olijfolie en de balsamicoazijn. Neem de suiker tussen duim en wijsvinger en verdeel zo de korreltjes over de tomaatjes. Maal er verse peper en zout over. Leg er wat stukjes van takjes verse rozemarijn tussen.

Schuif de bakplaat op de onderste richels van de braadoven en bak de tomaatjes ongeveer 20 minuten, of totdat ze beginnen te verschrompelen.

Serveer ze desgewenst met wat verse blaadjes basilicum.

Tip:  Als je grotere tomaatjes hebt, halveer ze dan en leg ze met de aangesneden kant naar boven. Volg verder dezelfde werkwijze. De baktijd wordt dan wat langer, afhankelijk van de grootte van de tomaten.

 4.95