Geitenkaastaartjes met rode ui en walnoot
Deze geitenkaarstaartjes zijn heerlijk als lunchgerecht met een groene salade, maar ze kunnen ook heel goed als een vegetarisch voorgerecht of in de picknickmand. In puntjes gesneden is het een leuk hapje voor bij de borrel. (voor 4 taartjes)Voor het deeg: |
---|
140 gram (spelt)bloem |
75 gram koude boter |
¼ theelepel zout |
versgemalen peper |
1 losgeklopt ei |
40 gram walnoten |
Voor de vulling: |
---|
3 rode uien (± 250 gram) |
20 gram boter |
1 eetlepel water |
1 eetlepel crema balsamico |
½ eetlepel rietsuiker |
150 gram zachte geitenkaas |
2 eieren |
2 takjes tijm |
wat extra tijmtakjes en walnoten om te decoreren |
Kookinstructies
Maak eerst het deeg: Doe de bloem, boter, zout en peper in de kom van de foodprocessor en schakel deze in. Binnen een paar seconden is de boter tot kruimelgrootte verkleind. Voeg dan, terwijl de machine draait, scheutje voor scheutje het losgeklopte ei toe totdat het deeg bij elkaar begint te klonteren. Misschien heb je iets meer of minder ei nodig. Heb je geen foodprocessor, snijd de boter dan met twee messen door de bloem en kneed het deeg snel met het ei tot een samenhangend deeg. Neem het deeg uit de kom.
Doe de walnoten nu in de kom van de foodprocessor en pulse een paar keer totdat het kleine stukjes zijn, of gebruik een mes om de walnoten tot kleine stukjes te hakken.
Rol het deeg op een bebloemde aanrecht uit tot een lap van ongeveer 25 – 30 cm doorsnede. Verdeel de walnootstukjes erover. Rol er nogmaals zonder veel druk te zetten met de deegroller over, zodat de walnoten zich aan het deeg hechten. Steek met een ronde uitsteker van ongeveer 11 cm (de grootste uitsteker uit de uitstekerdoos met gladde ringen) vier cirkels uit het deeg. Bekleed de vier holtes van een ingevette Yorkshire Pudding Tray met de cirkels deeg. Doe de vorm met het deeg erin in een plastic zak en zet het geheel in de koelkast terwijl je de vulling voor de taartjes maakt.
Snijd de gepelde uien doormidden en snijd de uihelften tot dunne ringen. Smelt de boter in een sauspan en bak de uien een paar minuten tot ze zacht zijn. Voeg het water, de crema en de rietsuiker toe en roer erdoor. Zet de afgedekte pan 30 minuten in de kookoven.
Verkruimel de 150 gram geitenkaas boven een kom, voeg de eieren toe en de blaadjes van twee takjes tijm. Mix tot een gladde massa. Breng desgewenst op smaak met zout en versgemalen peper.
Neem de Yorkshire Pudding tray uit de koelkast. Prik het deeg op een paar plaatsen met de vork in. Verdeel eerst de gekarameliseerde ui over de vier deegbakjes en giet daarna het geitenkaasmengsel erover. Tik een paar maal met de vorm op de aanrecht zodat het eimengsel goed tussen de ui zakt. Je kunt ook met een vork de ui een beetje heen en weer schuiven om ruimte te maken voor het eimengsel.
Zet de vorm 20 à 25 minuten op de bodem van de Aga (voor de traditionele Aga, Dual Control of de R7), of op het bodemrooster (voor de Total Control, de eR7 of de Aga 60) totdat de taartjes goudbruin zijn.
Werk je met een oven met temperaturen, verwarm dan een stevige bakplaat of pizzasteen in een oven van 200 °C (heteluchtoven
180 °C) en plaats de vorm daarop.
Garneer met wat tijmtakjes en walnoten.
Tip: Wil je zes taartjes maken, dan neem je anderhalf keer het recept. De bakplaat met quichevormpjes is dan een handige vorm om te gebruiken. De holtes van deze vorm zijn even groot als die van de Yorkshire Pudding-tray