Egg coddlers

Meer informatie over egg coddlers vind je in de Tip Egg coddlers
Per coddler heb je nodig:
1 à 1½ theelepel eetlepel crème fraiche, zure room of slagroom
1 ei
zout en peper
2 sprietjes bieslook
1 eetlepel geraspte kaas
1 dik gesneden witte boterham
boter om te toast te beboteren

Kookinstructies

De snelle methode:  Zet een pan water op de sudderplaat of op laag vuur; de pan moet groot genoeg zijn om het gewenste aantal egg coddlers naast elkaar in de pan te kunnen zetten. Doe er zoveel water in dat de coddlers tot aan de rand in het water kunnen staan.
Vet de egg coddler dun met wat boter in. Als je een vrij kleine egg coddler hebt, vet dan ook de binnenzijde van het dekseltje in. Doe een theelepel room of crème fraîche op de bodem. Breek het ei boven het potje en laat het voorzichtig op de room vallen; de dooier moet heel blijven. Bestrooi met zout en peper, en knip er wat bieslook over. Verdeel wat geraspte kaas over de bovenkant. Sluit het potje met het dekseltje en zet de klem erop. Zet de coddler in het zacht kokende water. Kook ongeveer 10 minuten totdat het eiwit ondoorschijnend wit is en de dooier nog nét een beetje vloeibaar. De kooktijd is een beetje afhankelijk van de hoeveelheid room die je in de coddler doet en de grootte van het ei.

De Aga-methode:  Vet de egg coddler dun met wat boter in. Als je een vrij kleine egg coddler hebt, vet dan ook de binnenzijde van het dekseltje in. Doe de room of crème fraîche op de bodem. Breek het ei boven het potje en laat het voorzichtig op de room vallen; de dooier moet heel blijven. Bestrooi met zout en peper, en knip er wat bieslook over. Verdeel wat geraspte kaas over de bovenkant. Sluit het potje met het dekseltje en zet de klem erop. Zet de coddler in ongeveer 40 minuten in de kookoven totdat het eiwit ondoorschijnend wit is en de dooier nog nét een beetje vloeibaar. De kooktijd is een beetje afhankelijk van de hoeveelheid room die je in de coddler doet, de grootte van het ei en de temperatuur van je kookoven.

Snijd ondertussen het brood in repen en rooster ze tussen de Aga-toaster lichtbruin op de hete plaat. Geen Aga? Gebruik dan de broodrooster.

Neem de coddler uit het water of uit de kookoven en zet hem zonder deksel op een bordje. Leg de toastrepen ernaast en serveer met boter.

 53.00