Doperwtensoep met munt

Verse doperwten en munt: een klassieke voorjaarscombinatie. Dit keer gecombineerd in een fluwelig soepje met een frisse muntsmaak.
Voor de soep:
20 gram boter
1 gesnipperde ui
6 dl groente- of kippenbouillon
1 dl droge witte wijn
500 gram verse doperwten of diepvriesdoperwten
blaadjes van 1 takje munt, in stukjes gescheurd
snuf cayennepeper
¾ dl slagroom
versgemalen peper en zout
eventueel versgeraspte nootmuskaat
Om te decoreren:
1 dl crème fraîche
1½ à 2 eetlepels melk

Kookinstructies

Smelt de boter in een pan op de sudderplaat en fruit de ui even mee. Zet de afgesloten pan 15 minuten in de kookoven, zodat de ui zacht wordt. Zet de pan op de hete plaat en voeg bouillon, witte wijn, doperwtjes, muntblaadjes en cayennepeper toe. Breng aan de kook en zet de afgesloten pan 20 minuten in de kookoven.

Pureer de soep samen met de slagroom. Gebruik daarvoor een staafmixer, een blender of een foodprocessor. Afhankelijk van de soort doperwtjes die je gebruikt blijven er nog stukjes schil van de doperwtjes aanwezig. Wil je dit niet, dan wrijf je de soep met de bolle kant van een soepopscheplepel door een zeef; je krijgt dan een hele fluwelige soep. Breng de soep verder op smaak met peper en zout. Wil je een iets vollere smaak, dan kun je ook nog een snufje nootmuskaat toevoegen.

Roer de crème fraîche los met de melk; voeg zoveel melk toe dat het mengsel net vloeibaar is. Doe het crème-fraîchemengsel in een kannetje of een spuitflacon.

Verdeel de soep over vier kommen of borden en teken met het kannetje / flaconnetje met crème fraîche concentrische cirkels op de soep. Je kunt ook een eetlepel met crème fraîche erop gebruiken om de lijntjes te trekken, maar dit vergt iets meer oefening. Trek met een prikkertje vier lijnen vanuit de middelste stip en trek ook vier lijnen van buiten naar binnen toe, tussen de voorgaande lijnen in

Zie ook het videorecept Doperwtensoep met munt