Daslookpesto

In de lente kun je overal daslook vinden. Niet alleen in de tuin, maar ook in het park of in het bos op licht beschaduwde plekken. Daslook herken je aan de lange bladeren en de fijne witte bloempjes. De plant geurt sterk naar ui, bieslook en knoflook en daarom wordt daslook ook wel ‘wilde knoflook’ genoemd. De blaadjes worden meestal fijngesneden gebruikt, bijvoorbeeld in salades, voor daslookboter of ter garnering. Daslookpesto maak je eigenlijk precies hetzelfde als een pesto van basilicum. Gebruik altijd de malse, jonge blaadjes.
50 gram daslook
25 gram pijnboompitten
100 ml goede olijfolie
40 gram Parmezaanse kaas
versgemalen zeezout

Kookinstructies

Rasp de Parmezaanse kaas in de foodprocessor. Voeg de andere ingrediënten toe en maal alles goed fijn. Proef even en voeg eventueel nog wat extra zout toe of maak de pesto desgewenst nog wat dunner door wat extra olijfolie toe te voegen.

Tip 1:  Heb je nog wat basilicum? Gebruik dan gerust een deel basilicum en een deel daslook. Een heerlijke combinatie!

Tip 2:  Varieer door de pijnboompitten door andere noten te vervangen, bijvoorbeeld cashewnoten.

Tip 3: Vervang de Parmezaanse kaas eens door een andere harde kaas.

Tip 4:  Let goed op als je daslook in het wild verzamelt. De blaadjes lijken erg veel op het blad van Lelietjes van Dalen, maar dat is giftig! De bloemetjes van daslook zijn echter heel anders (zie ook de foto) en de bieslookachtige geur van de daslook is onmiskenbaar.

Vanaf  17.95