Dadel-vijgensneetjes met sinaasappel

1 sinaasappel
250 gram gebuild meel of (spelt)bloem
12 gram verse gist (of 5 gram gedroogde gist)
¾ theelepel zout
1 eetlepel dadelstroop
75 gram gedroogde dadels
4 gedroogde vijgen

Kookinstructies

Rasp de schil van de sinaasappel boven een grote mengkom. Dit gaat goed en snel met een citrusrasp. Pers de sinaasappel daarna uit en vul het sap met water aan totdat je 150 ml hebt. Voeg aan de citrusschil in de mengkom toe: het gebuild meel, de verbrokkelde gist, het zout, het aangelengde sinaasappelsap en de dadelstroop. Kneed dit tot een soepel deeg. Het deeg mag licht plakkerig aanvoelen. Mocht het te droog zijn, voeg dan 1 à 2 eetlepels water toe. Vorm een bol van het deeg. Leg dit op een met bloem bestrooide plank, dek af met een schone theedoek en laat het op kamertemperatuur tot het dubbele volume rijzen.

Snijd ondertussen de dadels en vijgen in kleine stukjes. Bestrooi de stukjes met wat bloem en wrijf dat er een beetje doorheen zodat de stukjes wat minder aan elkaar plakken.

Kneed de stukjes dadels en vijgen kort door het deeg. Verdeel het deeg in tweeën en vorm van allebei de stukken een lange rol. Bestrooi met wat bloem en leg ze op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat. Kerf met een scherp mes een snee in de lengte van de rol en draai de rol een paar slagen. Laat de deegrollen weer rijzen, afgedekt met een theedoek, totdat het volume verdubbeld is.

Bak de broodjes 25 minuten op de onderste richels van de braadoven of in een oven van 210 °C. Serveer de sneetjes met wat goede roomboter en serveer ze bij de pompoen-crèmesoep.

 24.50