Cranberry-pie

Voor het deeg:
300 gram speltbloem (tarwebloem kan ook)
200 gram boter
2 eetlepels rietsuiker
1/3 theelepel zout
± 3 eetlepels koud water
Voor de vulling:
25 gram gekonfijte sinaasappel, kleingesneden
1 eetlepel bloem
1 zakje cranberry’s (330 gram)
200 gram rozijnen
125 gram rietsuiker
3 eetlepels Grand Marnier of Cointreau
rasp van 1 sinaasappel
Om te bestrijken:
1 losgeklopt ei

Kookinstructies

Was de rozijnen schoon in een zeef onder warm stromend water. Doe ze over in een schaal, giet er handwarm water over en laat ze zo staan. Dit kun je desgewenst een paar uur van tevoren doen. Zet de pie-vorm met een klontje boter erin op de Aga of op de verwarming.

Maak eerst het deeg. Ik heb het hier met de Magimix (met het stalen mes) gemaakt, maar het kan ook met de hand. Doe de bloem, boter, rietsuiker en zout in de foodprocessor. Schakel een paar seconden in, dan is de boter goed door de bloem gemengd. Voeg dan, terwijl de machine draait, zoveel water toe tot de inhoud van de kom een beetje bij elkaar begint te klonteren. Om te controleren of het deeg goed is, pak je wat deeg uit de kom en je knijpt het bij elkaar; het moet een samenhangende massa zijn die niet aan de hand plakt. Plakt het deeg nog, voeg dan wat bloem toe. Is het deeg te droog en valt het nog uit elkaar, voeg dan wat water toe. Verdeel het deeg in twee stukken. Het ene stuk mag ietsje groter dan het andere zijn. Verpak de stukken deeg in plasticfolie en laat ze een half uur in de koelkast rusten.

Voor de vulling doe je eerst de kleingesneden gekonfijte sinaasappel in een grote schaal. Voeg de bloem toe en wrijf die door de sinaasappelstukjes; dan plakken de stukjes niet meer aan elkaar. Doe de cranberry’s, de afgegoten en drooggedepte rozijnen, de rietsuiker en de Grand Marnier erbij. Rasp een heel dun laagje van de sinaasappel (alleen het oranje). Gebruik daarvoor bij voorkeur een citrusrasp anders rasp je er al snel een te dikke laag af en die is bitter. Schep het cranberrymengsel goed door elkaar.

Beboter de pie-vorm. Neem het deeg weer uit de koelkast. Als het deeg langer dan een half uur in de koelkast heeft gelegen, laat het dan weer even een beetje op temperatuur komen, anders barst het eerder tijdens het uitrollen. Bestrooi de aanrecht dun met bloem. Met een bloemstrooier kun je een mooi dun laagje strooien. Bestrooi ook je deegroller met bloem. Rol het grootste stuk deeg uit tot een cirkel die iets groter is dan de pie-vorm. Bekleed de ingevette vorm met het deeg. Snijd de rand met een scherp mes bij. Vul de vorm met het cranberrymengsel.

Rol het tweede stuk deeg uit op een bebloemde aanrecht tot een cirkel die iets groter is dan de pie-vorm. Je kunt een deegdeksel maken en daar vormpjes uitsteken, maar je kunt ook een raster maken, zoals ik bij de pie op de foto heb gedaan. De dunne reepjes voor het raster heb ik met een reepjessnijder gemaakt, maar je kunt ook met een mes dunne reepjes snijden. Van de overblijvende stukjes deeg kun je vormpjes uitsteken. Hier is daarvoor de uitstekerdoos met blaadjes gebruikt. De uitgestoken blaadjes plak je op de rand van het raster met wat losgeklopt ei. Bestrijk ook de rest van het deeg met losgeklopt ei.

Bak de pie eerst 20 minuten op de bodem van de braadoven en daarna 40 minuten boven in de bakoven. Voor een twee-oven Aga: bak eerst 20 minuten op de bodem van de braadoven. Leg dan het rooster op de braadovenvloer, zet de pie erop en schuif de koude plaat erboven. Laat dan nog zo’n 40 minuten bakken.

Voor de niet-Aga’s: Verwarm een pizzasteen of bakplaat op 200 °C in de oven totdat deze door en door warm is. Zet de pie 20 minuten erop. Verwijder dan de bakplaat/pizzasteen en schakel de oven terug naar 175 °C. Bak de pie nog 40 minuten.

Let op: de inhoud van de pie heeft wel een uurtje nodig om mooi gaar te worden en wat binding te krijgen. Maar pas goed op dat de pie niet te donker wordt. Gebeurt dat wel, schuif dan de koude plaat boven de pie.

Vanaf  18.95