Citroensoufflé met aardbeiencoulis
Voor deze citroensoufflé maak je eerst een lemon curd. Daarna gebruik je de overgebleven eiwitten om er een soufflé van te maken. Je serveert de soufflé met een coulis; een saus van puur fruit.3 eidooiers |
---|
100 gram suiker, en wat extra om de vormpjes te bestrooien |
½ eetlepel maïzena |
sap en rasp van 2 biologische citroenen |
50 gram boter, in blokjes |
4 eiwitten |
poedersuiker om te bestrooien |
250 gram aardbeien, vers of uit de diepvries |
---|
½ eetlepel versgeperst citroensap |
3 eetlepels poedersuiker |
Kookinstructies
Gebruik voor de lemon curd een goede sauspan met schuine wanden van meerlagenmateriaal. Heb je die niet, dan klop je de lemon curd au bain-marie in een schaal op een pan met nauwelijks kokend water op de sudderplaat.
Klop de eidooiers met de helft van de suiker (50 gram) en de maïzena in de sauspan of in de au bain-mariekom met een garde of handmixer luchtig en bleek van kleur. Voeg de citroenrasp en het –sap toe en klop ook dit erdoorheen. Zet de pan op de sudderplaat of op laag vuur (of zet de kom op de au bain-marie) en roer tot het mengsel bindt. Let op dat de curd niet gaat koken. Klop van het fornuis af de boter erdoor.
Mix de eiwitten stijf met een mixer. Als het eiwit wat stijver wordt, voeg je al mixend steeds een klein beetje van de suiker toe (50 gram). Mix door tot het eiwit stijf en glanzend is. Roer een grote schep van het geklopte eiwit voorzichtig door de lemon curd om de curd wat losser te maken. Schep daarna de rest van het eiwit er met een spatel luchtig door.
Bestrooi 4 à 5 ingevette soufflévormpjes (afhankelijk van de grootte) met suiker. Doe het citroenmengsel erin en strijk de bovenkant met een paletmes glad. Wrijf met een vinger langs de binnenkant van de schaal om het soufflémengsel wat van de rand los te maken: de soufflé rijst dan beter. Zet de souffleetjes op een bakplaatje en bak ze 20 à 25 minuten op het rooster van de braadoven met de koude plaat erboven. Als de souffleetjes nog niet mooi bruin zijn tegen het einde van de baktijd, verwijder dan de koude plaat. Bestuif met wat poedersuiker en serveer direct met aardbeiencoulis.
Aardbeiencoulis: pureer de verse of ontdooide aardbeien met het citroensap en de poedersuiker in een foodprocessor of met de staafmixer. Serveer naar wens koud of opgewarmd bij de citroensoufflé. Heb je geen keukenmachine of staafmixer, wrijf de aardbeien dan door een zeef.
Aanwijzingen voor de 6-4, Masterchef en Module: ook hier geldt: gebruik een pan van meerlagenmateriaal op laag vuur of een au bain-marie. Bak de soufflé in de conventionele oven op 175 °C. Gebruik in dit geval geen heteluchtoven, dan zakt de soufflé in. Bij de traditionele Aga mag je de deur tijdens het bakken van de soufflé openen, maar doe dit niet als je met de 6-4, Masterchef of de Module werkt.
Tip: Als je de soufflebakjes invet, gebruik dan een kwastje en bestrijk de wanden van de bodem naar de rand toe. Door de boter in de lengte van de schaaltjes te strijken, rijst de soufflé gemakkelijker.
Tip: Pak de souffleetjes pas uit de oven als iedereen er klaar voor zit; als je de soufflé even buiten de oven laat staan, zakt hij in.
Tip: Zorg dat de eiwitten op kamertemperatuur zijn als je er schuim van wilt kloppen; koude eiwitten kun je minder luchtig kloppen.
Zie ook het videorecept Citroensoufflé met aardbeiencoulis