Citroenmeringue-rol

Een licht en luchtig dessert met een hemelse combinatie van rinse lemon curd met zoete meringue en romige citroenroom.
2 eiwitten, op kamertemperatuur
100 gram fijne kristalsuiker
1½ dl slagroom
1 theelepel citroensap, versgeperst
rasp van ½ biologische citroen
70 gram lemon-curd (zie Tip 1)
poedersuiker om te bestrooien
decoratie, bijvoorbeeld eetbare lentebloemetjes

Kookinstructies

Mix de eiwitten stijf. Zodra het mengsel er wat voller uit gaat zien, voeg je de suiker heel geleidelijk toe; schepje voor schepje. Klop tot een taaie, glanzende massa: als je de mixer uit het geklopte eiwit trekt, moeten de punten van het schuim rechtop blijven staan.

Strijk de eiwitmassa gelijkmatig uit op een kleine met Bake-O-Glide beklede braadslede. Bak de meringue 8 minuten boven in de bakoven of op het rooster op de braadovenvloer met de koude plaat erboven (elektrische oven op 175 °C). De meringue is nu helemaal gezwollen en moet aan de boven- en onderzijde droog zijn. Als de meringue aan de onderzijde nog plakkerig is, zet hem dan een minuutje op de bodem van de braadoven. Plaats de meringue daarna nog 20 minuten in de kookoven of in een oven van 100 °C.

Keer de meringue om op een theedoek. Pel heel voorzichtig de Bake-O-Glide eraf. Snijd aan de korte kant een snee van 1 cm diep (ongeveer 2 cm van de kant af). Rol de meringue nu samen met de theedoek op en laat de rol zo tot gebruik liggen.

Klop de slagroom stijf met het citroensap en de citroenrasp. Rol de meringue weer af. Het is niet erg als hij uit elkaar valt: dat doet hij de ene keer wel, en de andere keer niet. Bestrijk de meringue eerst met de lemon-curd en dan met de slagroom. Rol de plak nu weer voorzichtig op en bestrooi deze met poedersuiker. Verdeel in mooie schijven en decoreer met eetbare lentebloemen.

Tip 1:  Lemon curd is heel gemakkelijk zelf te maken (en het is dan veel lekkerder dan uit een potje). In het Aga basiskookboek vind je de beschrijving van lemon curd op blad 218.

Tip 2:  Op het filmpje en op de foto is de citroenmeringuerol gedecoreerd met viooltjes. Alle viooltjes zijn eetbaar, behalve als je ze bij het tuincentrum of de bloemist hebt gekocht, want die zijn bespoten. De meringue-rol is in de lente gemaakt en dan zijn viooltjes volop aanwezig. Maak je de rol in een ander jaargetijde, dan kun je met andere eetbare bloemen decoreren. Bekende eetbare bloemen zijn oostindische kers, goudsbloem, roos, lavendel en de blauwe bloemetjes van komkommerkruid, maar er zijn er nog veel en veel meer. Google maar eens op ‘eetbare bloemen’.

Zie ook het videorecept Citroenmeringuerol

 29.99