Chocolade-linzentruffels

Dit recept komt uit het uit dit kookboek Bonen! van Joke Boon en het is omgezet voor de Aga.
125 gram extra pure chocolade (70% of meer)
35 gram roomboter
65 gram groene of bruine linzen
50 gram amandelschaafsel
50 ml (75 gram) bloemenhoning
1 theelepel gemberpoeder
2 eetlepels Tia Maria, Cointreau of een andere passende likeur
6 eetlepels cacaopoeder

Kookinstructies

Zet de in stukjes gehakte chocolade (of gebruik galetjes) met de boter in een ruime schaal achter de hete plaat om te smelten. Als je geen Aga hebt, kunt je de chocolade en de boter in de magnetron of au bain-marie smelten.

Kook ondertussen de linzen gaar: Doe ze in een pan met ruim water (zonder zout), zet op de hete plaat en breng aan de kook. Als het water flink borrelt, dan plaats je de afgesloten pan in de kookoven. Bij mij duurt het 30 minuten voordat de linzen gaar zijn, maar jongere of oudere peulvruchten kunnen een kortere of langere kooktijd nodig hebben. Kook je op een normaal fornuis, dan zet je de pan op het laagste vuur dat je hebt. Proef gewoon even of ze gaar zijn, of knijp in een linze; knijp je erdoorheen, dan is hij goed gaar. Als je 65 gram linzen kookt, heb je na het koken ongeveer 150 gram.

Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een voorverwarmde pan op de sudderplaat of op laag vuur.

Doe de geroosterde amandelen in de foodprocessor en maal ze tot kruimels. Voeg de gare, afgegoten linzen toe en ook de honing, het gemberpoeder en de likeur (ik gebruikte Crème de Cacao). Draai tot een stevige pasta. Voeg deze pasta aan de schaal met gesmolten chocolade toe en roer alles goed door elkaar. Zet de schaal afgedekt in de koelkast en laat de pasta goed stevig worden.
Zeef de cacao boven een ondiepe schaal of diep bord. Neem een kleine hoeveelheid van de chocoladepasta en rol er een balletje van. Ik gebruik daarvoor een kleine ijsbolletjesknijper zodat de truffels mooi gelijk van formaat worden, maar je kunt ook gewoon met een theelepel steeds een portie pakken. Leg de balletjes in de cacao en wals met de schaal rond zodat de truffels met een laagje cacao bedekt worden.

Vanaf  7.95
Aanbieding!
 3.95