Chioggia-salade
De laatste chioggia-bietjes komen uit de tuin. Chioggia-bietjes (spreek uit: kjoddja) hebben van binnen wit met rood-roze ringen waardoor je salades er kleurig en parmantig gestreept uitzien. Deze bietjessoort is het meest geschikt om rauw te eten; kook je ze, dan worden ze wat grauw. Chioggia-bietjes zijn niet overal verkrijgbaar, maar de natuurvoedingswinkel heeft ze vaak wel. Mocht je ze niet kunnen vinden, dan kun je deze salade ook prima met rode of gele bietjes maken.3 eetlepels walnotenolie |
---|
1½ eetlepel witte balsamicoazijn (condimento) of frambozenazijn |
1 theelepel honing |
zout en versgemalen peper |
4 kleine of 2 grote chioggia-bietjes |
35 gram pecan- of walnoten |
3 eetlepels pompoenpitten |
75 gram zachte geitenkaas |
wat takjes verse tijm |
Kookinstructies
Maak in een ruime kom een dressing door de walnotenolie, de azijn en de honing goed met een garde door elkaar te mengen. Proef de dressing; afhankelijk van de gebruikte azijnsoort moet je misschien een beetje meer olie of azijn aan de dressing toevoegen. Breng de dressing op smaak met zout en peper.
Schil de bietjes. Zet de spiralizer klaar met het hulpstukje voor de dunne sliertjes en draai de chioggia’s tot dunne spiraaltje. Leg deze in de schaal met dressing en schep goed om. Als je de sliertjes te lang vindt, kun je er een paar keer met een mes doorheen snijden of met een schaar tot kleinere stukken knippen.
Als je geen spiralizer hebt, kun je de bietjes met behulp van een mandoline in ragfijne plakjes snijden, zoals op de foto is gedaan.
Rooster de pecannoten en pompoenpitten in een droge koekenpan totdat ze beginnen te geuren of gebruik daarvoor de oven. Vlak voor het serveren leg je de bietensliertjes op een lage schaal of op een groot bord. Brokkel er de zachte-geitenkaas over en bestrooi met de geroosterde pecannoten en pompoenpitten. Rits de blaadjes van de takjes tijm en strooi deze over de salade. Ter decoratie leg je nog wat extra takjes tijm op de salade.