Bloedsinaasappelcake

Een heerlijke, smaakvolle amandelcake met daarop schijfjes bloedsinaasappel – en dat kunnen natuurlijk ook gewone sinaasappels zijn als je geen bloedsinaasappels kunt krijgen. De sinaasappels worden in een siroop gekookt en die siroop gebruik je later weer om de cake te garneren. De sinaasappels en de siroop hebben een heel licht bittertje door de Campari en omdat de schil om de schijfjes blijft zitten. Ik vind dat juist het lekkere aan deze cake, maar mocht je geen bittertje willen, gebruik dan schijfjes sinaasappel zonder schil en vervang de Campari dan door Grand Marnier of sinaasappelsap.
Voor de bloedsinaasappellaag:
3 bloedsinaasappels in dunne schijfjes
sap van 4 bloedsinaasappels (± 2 dl)
rasp van 1 bloedsinaasappel
3 eetlepels Campari
2 dl water
100 gram suiker
Voor de cake:
200 gram zachte boter
175 gram rietsuiker
rasp van 1 bloedsinaasappel
snufje zout
3 grote of 4 kleine eieren
150 gram Griekse yoghurt
200 gram amandelmeel of gemalen amandelen
100 gram bloem
2 theelepels bakpoeder

Kookinstructies

Bekleed een vorm van 25 cm met een passende cirkel Bake-O-Glide en zet ook langs de wanden van de vorm een stripje Bake-O-Glide.

Snijd de 3 bloedsinaasappels met behulp van een mandoline of scherp mes in dunne schijfjes. Doe voor de saus de sinaasappelsap, de rasp, de Campari, het water en de suiker in een pan en zet deze op de sudderplaat. Roer totdat de suiker opgelost is. Voeg de schijfjes sinaasappel toe en breng de siroop tot aan de kook. Laat de vloeistof niet borrelen, maar zet de pan met een deksel erop in de kookoven zodra de siroop begint te koken. Laat de schijfjes 15 minuten in de kookoven staan of houdt ze op het fornuis 15 minuten tegen de kook aan.

Ondertussen maak je de cake. Mix de zachte boter, de suiker, de sinaasappelrasp en een snufje zout tot een luchtige massa. Voeg de eieren één voor één toe en mix goed na elke toevoeging. Blijf mixen terwijl je de yoghurt beetje bij beetje toevoegt. Zeef de bloem met het bakpoeder en het amandelmeel boven het beslag en schep dit luchtig erdoor met behulp van een pannenlikker. Niet roeren!

Schep de schijfjes bloedsinaasappel uit de siroop. Zet de siroop op de hete plaat en kook de siroop (zonder deksel) al borrelend tot ongeveer de helft in. Leg de schijfjes sinaasappel op de bodem van de vorm. Dat kan naast elkaar, zoals op de foto, maar overlappend is ook mooi. Verdeel het cakebeslag over de sinaasappelschijfjes.

Bak de cake 55 à 60 minuten boven in de bakoven of in een voorverwarmde oven van 165 °C. Laat even in de vorm staan en keer de cake dan op een rooster om. Verwijder voorzichtig de bodem van de vorm en het velletje Bake-O-Glide. Bestrijk de sinaasappelschijfjes ruim met de ingekookte sinaasappelsiroop. Serveer de cake in partjes met wat extra siroop erbij.