Bitterkoekjes

Esther: ‘Bittere amandelen zijn een must, dat maakt ze echte bitterkoekjes. Ik heb heel lang geëxperimenteerd voordat ik de koekjes zo had zoals ze nu zijn. Ik bestel de bittere amandelen via internet. Je kunt ze in een trommel best lang bewaren, en af en toe kook en pel ik er wat. Droog ze in of op de Aga, en bewaar ze dan weer in de trommel. Ze zijn platter en echt bitter, je moet er wel voorzichtig mee zijn, want ze bevatten blauwzuur. Dus nooit een hele trommel bittere amandelen in één keer leeg snoepen, anders word je ziek!’
220 gram blanke amandelen
30 gram bittere amandelen
100 gram fijne kristalsuiker
1½ theelepel maïzena
4 eiwitten
paar druppels vanille-extract
paar druppels amandelextract

Kookinstructies

De blanke amandelen malen. Als je donkere amandelen hebt, dan in water aan de kook brengen en daarna in een vergiet afspoelen, dan kun je heel makkelijk het vliesje eraf pellen. Droog ze hierna op de Aga of in de kookoven. Voor dit recept moeten ze goed droog zijn.

Klop de eiwitten met de maïzena in een vetvrije kom stijf voeg dan voorzichtig al kloppend de druppels extract en suiker toe tot de suiker is opgenomen. Spatel voorzichtig de gemalen amandelen door het eiwitmengsel, leg kleine hoopjes van ± 3 cm op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat. Schuif de bakplaat 15 minuten op de onderste richel van de braadoven, keer de plaat halverwege de baktijd.

Laat de koekjes afkoelen op een rooster, ze zijn een beetje taai. Bewaren in een goed sluitende koektrommel. Lekker bij een kopje espresso of bij de thee.

Inzender: Ester Beuzekom
Foto: Saskia Schepers

Vanaf  39.00
Vanaf  12.85