Bietenchips

Prachtige donkerrode chips, en nog lekker ook! Om bietenchips te maken heb je een mandoline nodig, een verstelbare schaaf waarmee je flinterdunne plakjes maakt. Ik heb hiervoor een Benriner mandoline gebruikt, die is voorzien van vlijmscherpe Japanse messen. Een Benriner is niet moeders mooiste – hij is van beige kunststof – maar het is wel de allerscherpste mandoline die er is, en het is niet zo’n kolos als veel van de roestvaststalen mandolines.
bietjes
evt. fijn zeezout
 

Kookinstructies

Schrob de bieten goed schoon met een borstel of schil ze. Zet de mandoline in de kleinste stand en schaaf zo dun mogelijke plakjes. Gebruik voor je eigen veiligheid wel de bijgeleverde beschermslede, anders snijd je plakjes van je vingers. Als de plakjes wat nattig zijn, dep ze dan even met een velletje keukenpapier wat droger.

Er zijn twee manieren om bietenchips te maken: met de frituur of in de oven. Stiekem vind ik de gefrituurde wat lekkerder, want die zijn iets knapperiger. Maar ja, die uit de oven zijn eigenlijk ook heerlijk en die zijn toch een heel eind gezonder. De chips uit de oven krimpen wat meer dan de chips uit de frituur.

Bietenchips uit de frituur: Verwarm de frituurolie tot 175-180 °C. Laat de plakjes één voor één in de hete olie zakken. Doe er niet te veel tegelijk in de frituurpan, anders gaan ze aan elkaar plakken. Roer tijdens het frituren een keer met een vork voorzichtig door het frituurvet, zodat de plakjes nog even keren. Frituur de plakjes totdat ze boven komen drijven en niet meer bruisen. Schep ze uit het frituurvet, laat ze even uitdruipen en leg ze op een laag keukenpapier. Serveer desgewenst met wat fijn zout. Zonder zout is trouwens ook lekker.

Bietenchips uit de oven: Leg de plakjes in een Bake-O-Glide Crispy-mandje en zet dit mandje in de kookoven of in een oven van 100 °C. Omdat het crispy-mandje van gaas is gemaakt, kan de warmte aan alle kanten bij de groenteplakjes komen, waardoor ze goed drogen. Heb je geen crispy-mandje, leg de plakjes dan op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat. Je moet de plakjes dan wel halverwege de droogtijd een keer omdraaien. Neem ze uit de oven als ze door en door droog zijn. Bij mij duurt dan ongeveer 1 uur. De tijd is wel een beetje afhankelijk van de dikte van de schijfjes.

Tip: Bij sommige groenteboeren en bij de groothandel vind je ook chioggia-bietjes. Dit zijn bietjes die om en om witte en rode ringen hebben. Hier kun je ook chips van maken en dat ziet er spectaculair uit. Er zijn trouwens ook witte en gele bietjes, dat ziet er ook mooi uit, vooral in combinatie met de rode bieten.

Tip: Combineer de bietenchips voor een kleurig geheel eens met wortel- en pastinaakchips. Zoete aardappel doet het ook goed. Je maakt al deze groentechips op dezelfde manier.

Tip: Dipje erbij? Voor een gezonde dipsaus roer je wat Griekse yoghurt los met zout, peper en citroensap naar smaak, en wat melk om de saus wat dunner te maken. Doe er allerlei gehakte tuinkruiden in. Past perfect bij groentechips.

Binnenkort weer leverbaar
 92.50