Barquettes met blauwe kaas en walnoot

Dit is een recept uit Het Grote Aga Menuboek, maar nu ‘vertaald’ naar barquettes (zie Tip) waardoor deze hapjes er extra feestelijk uitzien.
Voor het deeg:
100 gram bloem
50 gram boter
snufje zout
Voor de vulling:
50 gram blauwschimmelkaas
50 gram walnoten, in stukjes
1 dl slagroom
1 ei
zout en peper
verse peterselie

Kookinstructies

Wrijf de bloem met de boter en het zout tot kruimeltjesgrootte, of gebruik daarvoor de keukenmachine zoals in het videorecept (zie de link onder aan de tekst). Meng er zoveel koud water door tot je er een samenhangend deeg van kunt kneden; daarvoor heb je ongeveer 2 à 2½ eetlepel water nodig. Laat het deeg ingepakt in plasticfolie een halfuur in de koelkast rusten.

Rol het deeg dun uit op een met bloem bestoven aanrecht. Steek er met de barquette-uitsteker figuurtjes uit en leg de uitgestoken figuurtjes in de holtes van de ingevette bootjesvorm.

Verdeel de blauwschimmelkaas en de walnoten over de deegbootjes.
Klop de slagroom los met het ei, zout en peper naar smaak en wat kleingesneden verse peterselie.
Vul de bakjes met behulp van een kannetje met het roommengsel. Maak ze niet tot de rand vol, want anders rijst de vulling tijdens het bakken uit de bootjes.

Bak 20 à 25 minuten op de bodem van de braadoven totdat ze mooi lichtgekleurd zijn. Garneer met wat verse peterselie.

Tip 1:  Voor dit recept is de bootjesvorm van Städter gebruikt: een vorm met zestien holtes voor barquettes (bootjes) en een bijpassende uitsteker waarmee je een lapje deeg uitsteekt waarmee je de holtes bekleedt. Zo kun je razendsnel een culinair uitziend, chique hapje maken.

Tip 2:  Wil je variëren met de vulling? In Het Grote Aga Menuboek staan bij ‘Canapés’ (bld. 70-71) een aantal verschillende vullingen voor de barquettes, o.a. Garnalen-avocadovulling, Eier-truffelvulling, en een Vulling met gerookte zalm en dille.

Zie ook het videorecept Barquettes met blauwe kaas en walnoot

 21.95