Bara Brith

De eerste keer dat ik in Wales was, proefde ik dit overheerlijke theebrood. Ik was gelijk helemaal weg van de Bara Brith, die bomvol smaak en textuur zit. Het theebrood is gemakkelijk te maken, maar kost wel even wat voorbereidingstijd, omdat het gedroogde fruit eerst een nachtje in thee moet weken. Dit is mijn versie:
350 gedroogd fruit (een mix van rozijnen, cranberry’s, abrikozen, krenten, sukade, gekonfijte sinaasappelschil etc.)
100 gram oerzoet (of lichtbruine basterdsuiker)
± 3 dl hete zwarte thee (bij voorkeur earl grey of een andere geurige thee)
50 gram boter
1 volle eetlepel marmelade
½ dl melk
75 gram kleingehakte noten
1 ei
225 gram bloem
½ theelepel speculaaskruiden
1 theelepel bakpoeder

Kookinstructies

Snijd grotere stukken gedroogd fruit wat kleiner en voeg al het fruit bij elkaar in een kom. Los de oerzoet op in de hete thee en giet het over het gedroogde fruit. Dek de schaal af en laat het fruit zo een nacht weken.

Zet een ruime schaal met de boter en de marmelade achter de hete plaat om de boter te laten smelten. Rooster de noten op een bakplaatje 15 minuten boven in de bakoven, 6 minuten beneden in de braadoven of in een voorverwarmde oven van 170 °C. Zeef de bloem boven een kom samen met de speculaaskruiden en het bakpoeder.

Voeg het ei aan de kom met gesmolten boter toe en klop het samen met de boter, de melk en marmelade los. Laat het geweekte fruit in een zeef uitlekken maar bewaar het vocht nog even. Voeg het fruit aan het eimengsel toe. Roer de bloem, geroosterde noten, speculaaskruiden en bakpoeder door het fruitmengsel. Mocht het deeg nog iets te droog zijn, voeg dan nog wat van het bewaarde weekvocht toe.

Doe het beslag in een kleine Aga-broodvorm die met Bake-O-Glide is bekleed. Bak de Bara Brith 1½ uur midden in de bakoven of in een voorverwarmde oven van 170 °C (heteluchtoven 155 °C).

Serveer in sneetjes, bestreken met een lik goede roomboter.

Tip:  Maak gerust een dubbele portie! Het tweede brood is goed in te vriezen; zo heb je altijd iets lekkers achter de hand.

Tip:  Oerzoet, ook wel oersuiker of sucanat genoemd, is een ongeraffineerde suikersoort, dus wat minder slecht voor je lichaam dan lichtbruine basterdsuiker. Oerzoet koop je bij de natuurwinkel. Kun je het niet vinden, dan kan lichtbruine basterdsuiker ook goed, want de smaken van beide suikersoorten lijken veel op elkaar.

Tip:  Eet deze Bara Brith niet in één keer op. Na een dag is het nog lekkerder.

Vanaf  39.50