Aspergetaart met roze peper

De veelgehoorde bijnaam voor asperges, Het Witte Goud, heb ik nooit zo begrepen. Volgens mij zijn asperges gewoon een groente. Maar wel een lekkere! In deze taart combineert de zachte smaak van asperges erg goed met de frisse romigheid van de ricotta en de zachte geitenkaas. Voor een licht pittig accentje wordt de taart met roze peperbesjes bestrooid. Je kunt de taart als lunchgerecht maken, bij het diner eten samen met een groene salade, en je kunt hem zelfs in stukjes snijden voor een borrelhapje.
Deeg:
150 gram speltbloem of gebuild meel (zie Tip 1)
75 gram boter
½ theelepel zout
1½ eetlepel koud water
2 eetlepels sesamzaad
Vulling:
500 gram witte asperges
40 gram gekookte ham
100 gram ricotta
1 ei
50 gram zachte geitenkaas
4 sprietjes bieslook
3 takjes peterselie plus wat extra voor de garnering
zout en peper naar smaak
½-1 eetlepel roze peperbessen

Kookinstructies

Maak eerst het deeg. Doe de speltbloem of het gebuild meel samen met de boter en het zout in de kom van de foodprocessor en laat deze een paar seconden draaien totdat de boter verkruimeld is. Voeg, terwijl de machine nog draait, beetje bij beetje het koude water toe totdat het deeg klontjes vormt. Strooi het sesamzaad erover en druk eenmaal op de pulsetoets zodat het deeg goed met de sesam vermengd is. Heb je geen foodprocessor, snijd de boter dan met een deegbeugel of twee messen door de bloem. Kneed tot een samenhangende massa en voeg zoveel water toe tot het deeg een bal vormt die niet meer aan de handen plakt. Kneed het sesamzaad er kort door. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een half uur in de koelkast rusten.

Schil ondertussen de asperges met een dunschiller van onder het kopje tot aan het uiteinde. Kijk of het uiteinde van de asperges niet te vezelig is; anders snijd je het eraf. Dit controleer je door een nagel in de asperge te steken; je voelt dan vanzelf of het vezelig is. Breng een ruime pan met water en zout naar smaak op de hete plaat of op hoog vuur aan de kook. Leg de asperges in het kokende water en laat ze, afhankelijk van de dikte, 2 tot 4 minuten koken. Zet de pan asperges daarna met water 15 à 30 minuten op de warmhoudplaat of schuin achter de deksel van de hete plaat. Geen warme Aga? Dan zet je de pan op het aanrecht en heb je misschien een paar minuutjes extra nodig. Neem de asperges met een tang uit het kookvocht. Ze zijn goed als ze net een klein beetje doorbuigen.

Rol het deeg op een bebloemde aanrecht met een deegroller uit tot een rechthoek (als je eerst een lang rolletje van het deeg maakt, dan is het gemakkelijker het deeg tot een rechthoek uit te rollen). Bekleed een beboterde langwerpige vorm het deeg. Snijd de ham in dunne reepjes en leg deze op de deegbodem. Snijd de bieslook en peterselie fijn. Meng de ricotta, het ei en de geitenkaas met een garde door elkaar en voeg de groene kruiden toe. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Verdeel het mengsel met een pannenlikker over de ham. Leg de asperges in de lengte op het ricottamengsel. Druk ze zacht naar beneden zodat de vulling iets tussen de asperges door naar boven wordt gedrukt. Bestrooi met de roze peperbesjes.

Bakken:

  • Traditionele Aga en Dual Control: zet de aspergetaart 30 minuten op de bodem van de braadoven.
  • Six-four, Masterchef of ander fornuis: plaats de vorm op een pizzasteen die je met de oven voorverwarmd hebt. Verwarm de oven wat langer voor dan normaal zodat de pizzasteen goed heet is.
  • Total Control en City60: zet de taart eerst 10 minuten rechtstreeks op de bodem van de braadoven, leg dan het ovenrooster op de bodem en zet de taart dan nog 20 minuten op het rooster.

Bestrooi de taart, voor wat extra kleur, nog met wat kleingesneden peterselie.