Appelchips

Voor dit lekkere en gezonde knabbeltje kun je allerlei appels gebruiken, dus gebruik gewoon de appels die je lekker vindt. Alleen moesappels zijn iets minder geschikt.
Appels
Evt. kaneel
Evt. poedersuiker

Kookinstructies

Schil de appels en boor het klokhuis er met een appelboor uit. Gebruik een mandoline om de appels in zo dun mogelijke plakjes te schaven. Misschien moet je even uitproberen op welke stand je de plakjes zo dun mogelijk kunt maken, want hoe dunner de chips, hoe krokanter ze zullen worden. Zelf gebruik ik een Japanse mandoline (Benriner). Door de Japanse messen die er in deze mandoline zitten is dit allerscherpste mandoline die er is. Met deze mandoline kun je flinterdunne plakjes snijden.

Leg de schijfjes appel in een Bake-O-Glide Crispy-mandje, een van gaas gemaakt mandje. Als je dit mandje op het rooster in de kookoven zet, kan de warme lucht er aan alle kanten goed bij, dus de appelschijfjes kunnen zo goed door en door drogen. Er passen twee mandjes achter elkaar in de kookoven. Als je de appel dun schaaft, past er ongeveer één appel in een mandje. Dus met twee mandjes schiet je wat sneller op. Je kunt natuurlijk ook nog een extra laag gedroogde appels halverwege de oven drogen: dan kun je vier appels tegelijkertijd verwerken.

Desgewenst bestrooi je de appelschijfjes nu met wat kaneel of met kaneel gemengd met poedersuiker.

Nodig is het niet, want ook zonder toevoegingen heb je al een heerlijk appelkrokantje.

Zet het crispy-mandjes ongeveer twee uur in de kookoven. Het ligt een beetje een de dikte van je appelplakjes hoe lang de schijfjes er precies in moeten. Als je een warmhoudoven hebt, kunnen de mandjes ook daarin, maar het duurt dan langer. De appelchips zijn goed als ze helemaal droog aanvoelen. Ze zijn dan nog niet hard, maar ze worden knapperig als ze buiten de oven afkoelen.

Bewaar ze in een afgesloten doos, anders worden ze zacht. Mochten de chips toch weer zacht zijn geworden, dan kun je ze gewoon weer even in de kookoven leggen zodat ze opnieuw drogen en knapperig worden.

Zie ook het videorecept Appelchips