Amandel-sinaasappeltulbandjes met pistaches

200 gram zachte boter
rasp van 1 biologische sinaasappel
170 gram suiker
30 gram honing
½ theelepel amandelextract
4 eieren, losgeklopt
160 gram (spelt)bloem
1/3 theelepel zout
1 theelepel bakpoeder
80 gram amandelmeel / gemalen amandelen
200 gram kleingehakte witte chocolade of chocoladegaletjes
3 eetlepels slagroom
1½ eetlepel Grand Marnier
40 gram kleingehakte pistachenoten
boter of bakspray om in te vetten

Kookinstructies

Vet een mini-tulbandjesvorm in met boter of bakspray.

Doe de zachte boter in een kom en rasp de sinaasappel erboven. Voeg de suiker, de honing en het amandelextract toe en mix tot een zacht, lichtgeel mengsel. Voeg het ei beetje voor beetje tijdens het mixen toe. Zeef de bloem met het bakpoeder, het zout en het amandelmeel boven de kom en schep dit er luchtig met een spatel door.

Doe het beslag in een spuitzak zonder spuitmondje en knip het onderste puntje eraf. Spuit het beslag in de ingevette vormpjes tot 1 cm onder de rand. Bak 15 à 20 minuten op het rooster dat op de Aga-braadovenvloer staat totdat de tulbandjes mooi goudbruin zijn en een beetje van de vorm loslaten. Vergeet niet de vorm halverwege de tijd te keren.

Laat ondertussen de witte chocolade met de room en de Grand Marnier in een schaaltje achter de hete plaat smelten. Heb je geen warme Aga, dan laat je de chocolade au bain-marie smelten.

Keer de tulbandplaat op een taartrooster om en laat de tulbandjes afkoelen. Roer het chocolademengsel nog even goed door. Doop de tulbandjes ondersteboven in de Grand Marnier- chocolade. Bestrooi met de gehakte pistachenoten.