Ahornpotjes

In de zachte warmte van de Aga-kookoven kun je heel gemakkelijk gerechten bereiden die in andere ovens au bain-marie zouden moeten.
2 eieren
1 dl ahornsiroop
1½ dl melk
1½ dl slagroom
1 eetlepel walnootlikeur
35 gram walnoten
40 gram suiker
1 eetlepel walnootlikeur

Kookinstructies

Klop de eieren los. Meng de ahornsiroop, de melk, de slagroom en de likeur erdoor tot het mengsel egaal van kleur is. Schenk door een zeef in vier eenpersoons ovenschaaltjes. Zet de schaaltjes 2-2¼ uur in de kookoven, afgedekt met een velletje Bake-O-Glide. De puddinkjes zijn goed als je een schaaltje zacht heen en weer schudt, en het midden ervan beweegt nog een beetje. Laat de schaaltjes goed afkoelen.

Verwarm de suiker met de walnootlikeur in een pannetjes op de sudderplaat. Roer niet in de pan; even ermee schudden mag wel. Zodra de suiker opgelost is, verplaats je de pan naar de hete plaat tot de inhoud van de pan karamelkleurig is. Roer de walnoten erdoor tot ze aan alle kanten met de karamel bedekt zijn. Giet ze op een velletje Bake-O-Glide en trek ze met twee vorken uit elkaar zodat ze los van elkaar komen te liggen. Probeer dit niet met je vingers te doen, want dan verbrandt je ze!

Garneer de koude puddinkjes met een paar gekarameliseerde walnoten.

Aanwijzingen voor de Aga 6-4, Module en Masterchef: Zet de gevulde schaaltjes in een braadslede. Giet kokend water in de braadslede tot halverwege de schaaltjes. Bak afgedekt met Bake-O-Glide 20 à 25 minuten in de voorverwarmde conventionele oven van 180 °C.

Tip:  De ahornpotje kun je ook goed de dag tevoren al maken. Handig voor een etentje! Leg de gekarameliseerde noten pas op het laatst op de puddinkjes, anders worden ze zacht.

Zie ook het videorecept Ahornpotjes