Aga-speculaasjes

Dit recept is ook opgenomen in het Aga Basiskookboek op bladzijde 235. Het recept is geschikt voor allerlei soorten speculaas: voor speculaas uit de plank, voor speculaas met de speculaasroller, voor gevulde speculaas, voor dikke speculaasbrokken en ook voor pepernoten. Dit recept staat ook op een eerder videorecept: Speculaaspop. Maar daar maakte ik het deeg met de KitchenAid en nu wordt het met de Magimix gemaakt. Als je vergeten bent om de boter zacht te laten worden, kun je beter met de Magimix werken, want daarmee kun je deeg maken met harde boter.
250 gram bloem (bij voorkeur Zeeuwse bloem)
125 gram bruine basterdsuiker
2 eetlepels speculaaskruiden
½ eetlepel bakpoeder
¾ theelepel zout
100 gram boter
50 ml karnemelk

Kookinstructies

Doe alles, behalve de boter, in de grote kom van de Magimix met het stalen mes en maal het geheel tot kruimeltjes. Voeg de karnemelk toe en maal nog even totdat het deeg in grove klonten bij elkaar begint te klonteren. (Heb je geen Magimix, dan kun je het deeg met de hand of met de KitchenAid maken. De volgorde is dan: meng de zachte boter met de basterd en het zout tot een egaal geheel. Roer de karnemelk erdoor en daarna de rest van de gezeefde ingrediënten.)

Pak het deeg in plastic en laat het minimaal een half uur in de koelkast liggen, liever nog de hele nacht, dan trekken de smaken er goed door. Speculaasdeeg dat goed gekoeld is, laat zich ook mooier uitrollen en de details van de tekening in het deeg komen dan mooier uit.

Bestrooi de speculaasvorm met meel en klop het overtollige meel er daarna weer uit. Druk een gedeelte van het deeg in de uitsparingen van de speculaasplank en rol en met een bebloemde deegroller over. Snijd de kanten even een stukje bij. Leg je hand op het deeg en snijd met een scherp kartelmes, liefst een broodmes, langs de plank op waarbij je het deeg met je hand op zijn plaats drukt. Maak een zagende beweging met het mes en laat het mes zijn werk doen (dus niet proberen het mes erdoorheen te drukken).

Klop de speculaas uit de plank door met de omgekeerde plank een flinke tik op het aanrecht te geven. Leg de speculaas op een met Bake-O-Glide beklede bakplaat. Veeg het teveel aan bloem op de speculaas eventueel met een bakkwastje weg. Bak de speculaas ongeveer 20 minuten boven in de bakoven of 18 minuten op het rooster op de bodem van de braadoven met een koude plaat erboven. Voor de elektrische ovens: bak 20 minuten op 175 °C (heteluchtoven 160 °C). Let op: de verschillende ovens variëren nogal, dus pas de temperatuur of baktijd eventueel aan.
Laat de speculaas uit de oven een minuutje staan en laat ze dan verder op en koekjesrooster afkoelen.

Tip 1:  Zijn de speculaasjes na het afkoelen nog te zacht, zet het hele rooster met de koekjes erop dan een half uurtje in de kookoven. Zijn ze dan nog te zacht, dan kunnen de speculaasjes nog wat langer in de kookoven blijven. Het taart- en koekjesrooster past precies in de kookoven.

Tip 2:  De tekening van de Aga-speculaas wordt extra scherp als je de ongebakken Aga-speculaasjes op de bakplaat een half uur koelt en pas daarna afbakt.

Zie ook het videorecept Aga-speculaasjes