Aardbeien-rabarber-havermoutcrumble

Wat zijn de handigste recepten? Juist, degene die je uit het hoofd kunt maken! Daarom probeer ik recepten zo te maken dat ze gemakkelijk te onthouden zijn. Met deze overheerlijke havermoutcrumble is dat goed gelukt: alles wat in de knapperige crumble-laag gaat, is 75 gram. Onder de crumble-laag kun je natuurlijk elk fruit kiezen dat je lekker vindt. Hier heb ik gekozen voor een combinatie van rabarber en aardbeien. Rabarber omdat het in mijn moestuintje staat, en aardbeien omdat die zo’n onweerstaanbare combinatie met de rabarber vormen.
Voor de fruitlaag:
500 gram rabarber
500 gram aardbeien
50 gram rietsuiker
1 eetlepel vanillesuiker
Voor de crumblelaag:
2 x 75 gram havermout of fijne havervlokken (vlokken is het lekkerst)
75 gram hazelnoten
75 gram rietsuiker
75 gram koude boter

Kookinstructies

Snijd de rabarberstelen in de lengte door en snijd ze daarna in stukjes van 1 à 2 cm. Doe ze in de beboterde ovenschaal. Was en ontkroon de aardbeien, halveer ze en doe ze bij de rabarber. Strooi er de rietsuiker en de vanillesuiker over en meng alles goed door elkaar.

Maal 75 gram havermout in de foodprocessor tot havermeel. Voeg de hazelnoten, rietsuiker en boter toe. Druk een aantal keren op de pulseknop totdat de boter en hazelnoten als grove kruimels door het havermeel gemengd zijn. Roer de overige 75 gram havermout er met de hand door.

Verdeel het havermoutmengsel over het fruitmengsel. Bestrooi desgewenst voor een knapperig laagje nog met 1 eetlepel rietsuiker.
Hang de ovenschaal aan de onderste richels van de braadoven en bak de crumble in 40 minuten mooi goudbruin en gaar.

Tip:  Heb je geen foodprocessor, neem dan 75 gram havermeel en 75 gram havermout. Hak de hazelnoten met een keukenmes in stukjes.

Tip:  Voor deze crumble heb ik de glazen ovenschaal gebruikt die je aan de richels van de Aga kunt hangen.

 7.50