Chili-chocolademelk

Oorspronkelijk was chocolademelk in Mexico een drank voor hoogwaardigheidbekleders en verboden voor vrouwen; maar dat veranderde gelukkig in de loop der tijd. Chocolade wordt in Mexico graag met peper gecombineerd, zoals in deze pittige chocolademelk.
8 dl volle melk
1 kleine rode peper, zonder zaad, in de lengte gehalveerd
½ vanillestokje3
½ kaneelstokje
2 eetlepels suiker
1 eetlepel maïzena
140 gram pure chocolade met een hoog cacaogehalte, kleingehakt
chilipoeder of wat geschaafde chocolade

Kookinstructies

Schenk de melk in een pan en voeg de gehalveerde peper en het kaneelstokje toe. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap de zaadjes met een mesje uit het stokje. Voeg ook het stokje en de vanillezaadjes aan de melk toe. Breng de melk op de sudderplaat of op laag vuur tot aan de kook en laat de afgesloten pan daarna een kwartier achter de hete plaat of op een suddervlammetje trekken. Neem de peper, het kaneelstokje en het vanillestokje uit de pan.

Roer de suiker en de maïzena door elkaar en roer er met een scheut melk uit de pan een papje van. Voeg het papje aan de melk toe en breng weer tot aan de kook. Neem de pan nu van de plaat en voeg de kleingehakte chocolade toe. Klop goed met een garde tot alle chocolade is opgelost en de melk wat schuimiger wordt.

Serveer lekker heet met een snufje chilipoeder of wat geschaafde chocolade of cacao.
Voeg desgewenst wat geklopte room toe.

Vanaf  8.95