Geen groter feest voor kinderen – en voor veel volwassenen – dan een royale stapel versgebakken pannenkoeken. Pannenkoeken is een van de weinige gerechten die je helemaal boven op de Aga maakt, in plaats van in de ovens. Als je de pannenkoeken op een traditionele Aga maakt trekt de warmte uit de Aga omdat de deksels van de platen in dat geval lang open staan. Door de teruglopende warmte wordt het moeilijker om een flinke stapel te bakken, dus je zult zo snel mogelijk moeten werken. Hoe pak je dat aan?

Werkwijze

Bak de pannenkoek op de gewone manier in een pan op de hete plaat. Keer de pannenkoek dan om op de ingevette sudderkookplaat om de achterkant te bakken. Ondertussen kun je de pan op de hete plaat weer vullen met beslag voor de volgende pannenkoek. Bewaar de gebakken pannenkoeken in een voorverwarmde pan of schaal (met deksel) in de kookoven. Ook op de nieuwere modellen Aga’s (met kookplaten die in- en uitgeschakeld kunnen worden) kun je op deze manier pannenkoeken bakken. In dat geval hoef je echter niet bang te zijn dat de warmte in de platen terugloopt.

Als je maar een paar pannenkoeken bakt, dan kun je dat op de sudderplaat doen. Daar zijn twee manieren voor: rechtstreeks op de ingevette sudderplaat of op een velletje Bake-O-Glide. Rechtstreeks op de plaat gebakken smaken de pannenkoeken het lekkerst; met Bake-O-Glide smaakt de pannenkoek zoals je hem ook uit een antiaanbakpan zou krijgen (een beetje rubberig dus). Warm de pannenkoekensiroop vast mee door een kannetje met siroop achter op de Aga te zetten.

Pannenkoekenmeel zelf maken

Een pannenkoek kun je van gewoon meel maken, maar je kunt ook verschillende meelsoorten mengen. Zelf maak ik pannenkoekenmeel door 500 gram bloem te mengen met 500 gram gebuild meel (Lemairemeel), 100 gram boekweitmeel en 100 gram maïsmeel. Wil je de pannenkoeken wat zwaarder en voller van smaak, dan kun je in plaats van gebuild meel volkorenmeel gebruiken.

Meng 200 gram van het pannenkoekenmeel met 1 theelepel zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden en doe daar 2 eieren in. Meng 2 eetlepels olie met 4½ dl melk en giet de helft van dit mengsel ook in het kuiltje. Roer vanuit het kuiltje steeds wat meel vanaf de kanten mee en voeg tegelijkertijd ook steeds wat van de melk toe (zo heb je de minste kans op klontjes). Laat het beslag voor het bakken even rusten.

Tip: Een overgebleven pannenkoekje even snel opwarmen? Leg hem zo’n 20 seconden op de ingevette sudderplaat of op een velletje Bake-O-Glide op de sudderplaat. Draai hem op en verwarm nogmaals 20 seconden.