In het verleden produceerde Aga prachtige gietijzeren pannen, vaak ook in de kleuren van de Aga. Er zijn verschillende series geweest: pannen die helemaal geëmailleerd waren, en pannen met gedraaide, ongeëmailleerde bodems.

Geëmailleerde gietijzeren pannen kunnen in principe in de afwasmachine – mits ook de bodem geëmailleerd is. Maar mooier worden ze hier niet van: op den duur wordt het email dan dof, dus het is beter ze op de hand af te wassen.

Pannen met een ongeëmailleerde gedraaide bodem zijn herkenbaar aan de stalen onderkant: deze is helemaal vlak en heeft de kleur van staal. Het komt voor dat deze bodem wat gaat roesten. Meestal komt het doordat zo’n pan iets nat is weg gezet of doordat je de pan een keer in de afwasmachine hebt gereinigd. De roestplekjes kunnen echter geen kwaad en zijn ook gemakkelijk weer te verwijderen: Schuur de bodem goed op met staalwol 00 (dubbel nul) of met een Brillo-sponsje. Vet de schoongeschuurde bodem daarna licht in met wat neutrale olie of vaseline. Als je de pan voortaan gewoon met de hand schoonmaakt, komt het probleem niet meer terug.

Na het afwassen kun je je gietijzeren pannen het beste even laten drogen op een warm plekje op de Aga of in een van de ovens.