Bij de bakkers onder ons zijn ze al helemaal ingeburgerd, de vormen van Nordic Ware. Ze werken min of meer verslavend: heb je eenmaal in zo’n vorm gebakken, dan wil je niet anders meer. Je wordt er wel wat hebberig van: er komen steeds nieuwe, mooie modellen op de markt die nóg weer mooier zijn dan de vormen die je al hebt. Maar ach, beter aan bakvormen verslaafd dan aan roken, toch?
Meer dan 60 miljoen Bundt-vormen
Nordic Ware is een familiebedrijf uit Minneapolis, Minnesota (VS). In 1946 werkten Dave en Dotty nog vanuit de kelder van hun huis, maar al snel groeide het bedrijf uit tot een grote onderneming. Het bekendste model – en ook een van de eerste modellen – is de Bundt Pan, die een beetje vergelijkbaar is met onze tulbandvorm. Van de Bundt Pan zijn er in Amerika meer dan 60 miljoen verkocht. De zware aluminium bakvormen zijn bijzonder duurzaam en ze worden voorzien van een antiaanbaklaag van zeer hoge kwaliteit. De Coating Division van Nordic Ware (de afdeling die de antiaanbaklagen maken) staat zelfs bekend als een van de beste van het land.
In de Nordic Ware-vormen kun je allerlei soorten cake, koek, brood en toetjes maken, maar meestal worden de vormen voor cake gebruikt. Houd dan rekening met het volgende:
- De meeste Nordic-vormen hebben een inhoud van 2,4 liter. Vul de vormen altijd tot 3 à 4 cm onder de rand. Enkele vormen hebben een kleinere inhoud: vul deze vormen tot 2 cm onder de rand. Cakes met veel vulling erin – bijvoorbeeld grote stukken fruit of noten – werken het beste in de iets kleinere vormen.
- Bakvormen met ingewikkelde patronen en veel details komen het mooist tot hun recht met dik, luchtig cakebeslag. Stevige stukken vulling – bijvoorbeeld stukken fruit of noten – zouden de haarscherpe details wat minder goed uit laten komen.
- Vet de vormen royaal in met een kwastje met gesmolten boter; je komt dan goed in alle hoekjes en gaatjes. Zet de vorm daarna 5 minuten omgekeerd weg zodat het teveel aan vet eruit kan druipen. Nordic Ware adviseert wel eens om de ingevette vorm met bloem te bestrooien, maar de details van de cake komen dan minder mooi tot hun recht.
- Nadat je het beslag in de vorm hebt gegoten duw je het met een lange dunne spatel een beetje tegen de wanden van de vorm aan, zodat het beslag goed in alle hoekjes en gaatjes terechtkomt. Doe dit met een rondgaande beweging en duw het beslag daarbij een beetje tegen de buitenste rand omhoog, zodat de buitenste rand van het beslag wat hoger ligt dan in het midden. De cake rijst dan wat gelijkmatiger tijdens het bakken.
- Bak de cakes iets langer dan normaal en op iets lagere temperatuur, bijvoorbeeld een richeltje lager in de oven dan dat je gewend bent.
- Laat de cake na het bakken tien minuten in de vorm staan en keer hem dan pas om op een rooster. Let op: de vorm blijft nog zeer lang zijn warmte vasthouden, dus pas op dat je je handen niet aan de vorm verbrandt!