Het was even stil met de info van Cooker at Home. Alle tijd die ik naast mijn werk nog over had, ging naar de studie Natuurvoedingsadviseur. Het was even loeihard werken, maar ik heb het examen gehaald! Het viel niet mee, moet ik eerlijk zeggen, want voor een ‘alfa-meisje’ als ik vielen de pepsinogenen, cytokinen en de acetylcholines ergens in een heel diep ‘beta-gat’. Maar met de nodige bijscholing van beta-man en beta-zoon is het allemaal gelukt.

Wat is natuurvoeding eigenlijk? Het is een bewuste manier van voedselproductie en voedselkeuze waarbij de volgende vijf principes gelden: vers, puur, eerlijk, bio en variatie.

Vers

Als je op de natuurvoedingsmanier kookt, ga je altijd uit van vers eten, dus nooit van pakjes en zakjes. Daarbij let je ook nog op of het uit het seizoen komt – geen aardbeien met Kerst meer dus – en het heeft de voorkeur als het regionaal geproduceerd wordt, zodat het voedsel niet eerst over de halve wereldbol gesleept hoeft te worden.

Puur

Een belangrijke! De voedingsmiddelen die je koopt moeten onbewerkt zijn. Dus geen rauwkost uit een zakje, maar zelf aan de slag gaan met een mes of keukenmachine. Elke bewerking die een voedingsmiddel ondergaat, verlaagt immers de voedingswaarde en voor een langdurige goede gezondheid heb je die voedingsstoffen nou net nodig. In de praktijk betekent dit dat je dus veel inkoopt bij de groenteboer of natuurvoedingswinkel. Behalve onbewerkt mag het voedingsmiddel ook geen toevoegingen bevatten. Dus geen verdachte E-nummers of andere additieven, maar gewoon een portie smaak en gezondheid.

Wat betekent dit in de praktijk? Volwaardige, onbewerkte voeding kopen en daar een lekkere maaltijd van samenstellen. Het betekent ook dat je de fabrieksproducten meestal links zult laten liggen. Dus in plaats van de Optimelletjes van Griekse yoghurt met walnoot en honing (waar geen Griekse yoghurt, geen honing en geen walnoot in zit, alleen smaakstoffen) zul je gewoon zelf je Griekse yoghurt moeten mengen met een paar nootjes en een lepeltje honing. Ook niet al te moeilijk toch?

Eerlijk

En niet zó maar een beetje eerlijk, maar eerlijk voor mens én dier én plant én bodem. De natuurvoeding richt zich natuurlijk voornamelijk op voeding, maar laat daarbij de sociaal-economische en milieutechnische omstandigheden ook meetellen. Eerlijk voor de mens betekent bijvoorbeeld dat de hardwerkende boer niet uitgebuit wordt, maar ook aan het product mag verdienen. Eerlijk voor het dier ligt ook voor de hand: er worden geen snaveltjes van plofkippen geknipt en koeien hoeven geen genetisch gemanipuleerde soja te eten die ze eigenlijk niet lusten. Ze worden ook niet onnodig vol met antibiotica en groeihormonen gepompt. Gelukkig maar, want die wilde je toch al liever niet binnenkrijgen. Met de gewassen en de bodem wordt ook zo eerlijk mogelijk omgegaan: de bodem wordt juist gevoed in plaats van de gewassen te overladen met kunstmest en pesticiden. Zo kunnen de latere generaties ook nog van onze landbouwgronden genieten.

Bio

Als je de voorgaande criteria gelezen hebt, kun je zelf al bedenken wat er nu komt: biologisch en/of biologisch-dynamisch. Biologische producten smaken lekkerder en zijn beter voor het lichaam en het milieu. Natuurlijk is biologisch een stapje duurder dan regulier voedsel, maar als je volgens de natuurvoedingsprincipes eet, zul je merken dat je eerder verzadigd bent en minder trek hebt in koek en snoep. Dus dat heft elkaar aardig op. Wel blijven opletten natuurlijk; een dieet van biologische cola met kikkererwtenchips is nou ook weer niet de bedoeling.

Variatie

Eet lekker afwisselend en breng je eten goed op smaak. Dan blijft eten een feestje en krijg je veel verschillende voedingsstoffen binnen. Hoeveel je van alle voedselgroepen nodig hebt, kun je opzoeken in de Voedingspiramide. Deze is uitgebreider en overzichtelijker dan de bekende Schijf van Vijf en ook wat meer van deze tijd.

Behalve de bovenstaande vijf criteria zijn er nog een aantal belangrijke zaken. Zo raadt de natuurvoeding bijvoorbeeld aan om niet meer dan 2 à 3 keer per week vlees of vis te eten en wordt er geen gebruik gemaakt van een magnetron. Er worden nooit voedselgroepen uitgesloten, dus natuurvoeding is geen ‘dieet’. Er wordt juist per persoon bekeken welke voeding het beste bij iemands levensstijl, type en eetgewoontes past en ook wordt er per persoon rekening gehouden met eventuele voedselovergevoeligheden of allergieën.

Eten op de natuurvoedingsmanier is echt niet streng, hoor. Als je voor 80% de bovenstaande principes volgt, mag je daarnaast best eens genieten van een ijsje of een lekkere bonbon bij de koffie. Als je maar niet overdrijft. Wil je echt meer weten over volwaardig voedsel? De studie Natuurvoedingsadviseur van Sonnevelt is dan een echte aanrader.