Tegenwoordig zijn er, door de verbeterde vervoer- en koeltechnieken het hele jaar door mosselen leverbaar. Vanaf half juli tot half april in het jaar erop zijn er Zeeuwse mosselen. Vanaf half april tot half juli wordt de Zeeuwse mossel niet verkocht om het voortplantingsproces van de mossel niet te verstoren. In die zomermaanden worden mosselen daarom uit Ierland en Denemarken geïmporteerd. De oude volkswijsheid ‘mosselen kun je alleen eten als de r in de maand is’, geldt daarom niet meer.

Heerlijk en gezond tegelijk!

Mosselen zijn heerlijk en gezond tegelijk! Mosselen bevatten veel eiwitten en weinig vet. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor en vitaminen. Het vet van de mossel behoort tot de categorie van de onverzadigde vetzuren en leidt dus niet tot verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed, zoals vroeger wel eens beweerd werd.

Bereiding

Mosselen zijn heel gemakkelijk te bereiden. Als je het nog nooit gedaan hebt, moet je het echt eens proberen. Maak eerst de mosselen schoon: spoel ze af en gooi alle gebroken schelpen weg. Vroeger werd gezegd dat mosselen die openstaan en die na een tik op de schelp niet meer dichtgaan, weggegooid moeten worden, maar dat is nu achterhaald. Dus nu kunnen ook de openstaande mosselen gewoon mee gekookt worden.

Doe wat kleingesneden winterwortel, ui, prei en selderij in 2 dl water of witte wijn, en breng dit in een grote pan op de hete plaat (of op hoog vuur) aan de kook. Laat een paar minuten koken en doe dan de schoongemaakte mosselen erin. Breng aan de kook en schud de pan enkele keren om. Zodra de mosselen openstaan, zijn ze gaar. De mosselen kunnen oranje of wit kleuren. Vroeger werd vaak gezegd dat oranje mosselvlees lekkerder is, maar ook dit is een fabeltje; het heeft louter te maken met genetische verschillen.

Mosselsaté

Heb je na een lekker mosselmaaltje nog wat gekookte mosselen over, maak er dan eens mosselsaté van: bak een kleingesneden ui met wat knoflook in een beetje boter op de sudderplaat totdat het mengsel zacht is. Voeg 2 eetlepels ketjap, 1 eetlepel citroensap en 1 theelepel sambal toe en laat dit een paar minuten pruttelen. Steek de gekookte mosselen aan satéprikkers en verwarm ze een paar minuten in de saus. Je kunt voor dit gerechtje natuurlijk ook kant-en-klaar gekookte mosselen gebruiken.