In Engeland word je in begin november doodgegooid met recepten waar mincemeat in gaat. Het is dan ook een typisch seizoensproduct, echt voor rond de Kerst, en ook wel een beetje voor de rest van de wintermaanden. Ook in Nederland zie je mincemeat in steeds meer recepten opduiken.

Wat is mincemeat precies?

Mincemeat is een zoet mengsel van appels, gedroogd fruit, suiker, specerijen, sterke drank en niervet. Je kunt je dus wel voorstellen dat mincemeat een volle, geconcentreerde en sterke smaak heeft! Waarom het dan ‘meat’ heet? Eeuwen geleden zat er altijd vlees bij dit zoete mengseltje. Dat is er nu al lang uit verdwenen en nu wordt mincemeat voornamelijk gebruikt voor mince pies, in taarten met appel, peer of mandarijn en door nagerechten. In Engeland zijn potjes mincemeat gewoon in de supermarkt te koop, ook buiten de kersttijd. In Nederland zie je de potjes ook wel eens, maar helaas sporadisch en dan meestal alleen nog rond Kerstmis.

Mincemeat zelf maken

Het goede nieuws is dat mincemeat heel gemakkelijk zelf te maken is. En nog beter nieuws is dat zelfgemaakte mincemeat tien keer lekkerder is dan mincemeat uit een potje.

Mincemeat
450 gram appels, in kleine stukjes gesneden
225 gram geraspt niervet (bestel bij de slager, kost bijna niets)
350 gram blanke rozijnen
225 gram donkere rozijnen
225 gram krenten
225 gram gekonfijt fruit (bijvoorbeeld sukade, citrusschilletjes, bigarreaux)
350 gram bruine basterdsuiker
geraspte schil van 2 citroenen
geraspte schil van 2 sinaasappels
50 gram amandelen, in stukjes gehakt
5 theelepels speculaas- of koekkruiden
6 eetlepels cognac

Meng alles, behalve de cognac, goed door elkaar in een grote schaal. Dek de schaal met een theedoek af en laat 12 uur of een nacht op een koele plaats staan. Vervang de theedoek door aluminiumfolie en zet de schaal 3 à 4 uur in de kookoven; het moet er nu uitzien alsof alles in het vet drijft: dat ziet er niet echt lekker uit, maar zo worden alle ingrediënten goed met het vet bedekt, wat de houdbaarheid verbetert. Roer tijdens het afkoelen af en toe door. Als het afgekoeld is, roer je de cognac erdoor.

Doe over in gesteriliseerde potjes (hete potjes en dekseltjes uit de kookoven) en sluit goed af. Als alles goed gegaan is, is de mincemeat, mits ongeopend, onbeperkt houdbaar. Na openen in de koelkast bewaren. Maak de mincemeat liefst een paar weken voordat je het gaat gebruiken, dan kunnen de smaken er goed door trekken.

Tip: Veganisten kunnen het niervet vervangen door kokosvet